Лесен ли е за поддръжка гнайсът за настилка

Полигонални плочи гнайс или плочи с правилни размери са все по-чест избор за настилка, в дома и в двора. Красотата на гнайса, добиван в района на Ивайловград, е една от основните причини. И двата цвята, златистобежов и сребристосив, са универсални и се вписват във всякакъв интериор или екстериор. Гнайсът е и солиден материал, който не се поврежда дори при лоши атмосферни условия и екстремни температури. Тук ще разгледаме още едно предимство на настилките от гнайс от Ивайловград – лесното им поддържане.

 

поддръжка на настилка от гнайс

 

Настилки от полигонални плочи, рязан камък и павета

Гнайсът, предлаган от Валмарг Стоун, ще украси дома ви и двора, ако изберете полигонални плочи, с неправилна форма. Така ще пресъздадете старинните настилки в българските дворове. Подреждането изисква повече време и напасване, но усилията си струват.

За по-лесно подреждане изберете рязан камък гнайс. Ширината им е 10, 15, 20, 25 или 30 см, а дължината им е свободна.

Паветата от гнайс са много подходящи за външни настилки, както и за бордюри на вътрешни настилки и за фигури в настилката. Имате избор от класически павета или павета в стил антик, със заоблени ръбове.

 

Паветата от гнайс

 

Гнайсът е изключително як и студоустойчив

Лесното поддържане на гнайсовите настилки се дължи на изключителната якост и студоустойчивост на материала. Можете да изградите външни настилки – пътеки, площадки, паркинг и други, които ще останат красиви и здрави с десетилетия. Якостта на материала гарантира здравината на гнайса във времето. Мразоустойчивостта на гнайса е също много важно качество, което гарантира устойчивост през мразовитите зими.

 

Ниска пористост на гнайса

Гнайсът остава изключително здрав във времето и поради това, че има ниска пористост. Във вътрешността на материала не прониква вода, което означава, че няма риск от повреждане на целостта му при замръзване на проникнала вода.

 

Лесно почистване

Почистването на гнайсовите настилки е много лесно, особено ако след полагането настилката се покрие с импрегниращ слой.

Редовното почистване на настилките и отстраняването на праха и замърсяванията са лесни и допълнително допринасят за дълготрайността им. За почистване трябва да се използва моп или мека метличка или четка, или да се забърсва с влажна кърпа, ако настилката е вътрешна. Външните настилки трябва да се измиват редовно с вода.

 

почистване на гнайсови настилки

 

Препарати за почистване на гнайсови настилки

Потърсете в магазините специални препарати, подходящи за почистване на гнайс. При използването им следвайте точно инструкциите върху опаковката.

Обикновено препаратът се нанася внимателно или се втрива и се оставя да подейства определено време. След това настилката се подсушава с кърпа или се измива.

 

Ако трябва да отстраните петно от настилката

Ако върху настилката от ивайловградски гнайс капнете мазнина и се образува петно, почистете с разтвор от сода бикарбонат и вода. След това забършете.

 

Импрегниране на гнайсови настилки

Импрегнирането е специфична дейност. За предпочитане е да я възложите на специалисти. Правилното импрегниране запазва настилката и улеснява поддържането й.

Както преди първото импрегниране, така и при подновяването на импрегниращия слой настилката трябва да се почисти добре. За предпочитане е да се измие.

Първото импрегниране трябва да се извърши най-рано четири седмици след полагането на настилката от гнайсов камък Ивайловград. Изчакването е необходимо, за да може влагата от материала да се изпари.