Как се поставят облицовъчни камъни на фасада

За да се запази една фасада по-добре, винаги е препоръчително тя да бъде облицована. При работа с облицовъчни камъни от рода на гнайс предимството е това, че се постига едновременно по-голяма здравина и красота на стената.
Процесът на облицоване включва няколко етапа, които ще разгледаме по-подробно.

Подготовка на основата

Като начало изследваме повърхността на стената, на която ще поставяме облицовъчните камъни. Основата трябва да е суха, здрава и без видими разрушения. Освен че се прави оглед, се минава с метална четка, за да се очисти от прах, замърсявания или остатъци от стара мазилка. Отстраняват се констатираните неравности и, ако е необходимо, се шпакловат изкъртвания или празнини. Всичко това е необходимо, за да се получи по-добро сцепление на залепващия материал с камъка. Добре е температурата на основата  да е в порядъка от 5 до 30 градуса, което означава да не се работи през по-студените или пък по-горещите месеци.

Грундиране

След като сме очистили и подготвили основата, е необходимо да се нанесе подходящ за целта  дълбокопроникващ грунд. Грундът се нанася с четка един слой, а ако повърхността е пореста и груба, трябва да се нанесат два слоя. Грундът помага да заздрави основата и да се получи по-добро сцепление с циментовото лепило, а също така и да се предпази в последствие основата от поникване на влага. След нанасянето на грунда се оставя да изсъхне за време от 4 до 6 часа.

Подготовка на камъните

Тъй като гнайсът като метаморфна скала се добива от кариери, където има много прах, после се съхраняват на открито в палети, по тях остават прах и дребни частици, които значително снижават здравината на залепването. Затова преди да започнете да поставяте облицовъчни камъни е необходимо те старателно да се измият с твърда телена четка и вода. След това се оставят да изсъхнат и едва тогава са готови за употреба.

Приготвяне на циментовото лепило

Избирате от предлаганите на пазара циментови лепила, подходящи за лепене на декоративни облицовки. Отмерва се необходимото количество суха смес и чиста вода в пропорции, указани на опаковката от производителя. Разбърква се на ръка или с бормашина на ниски обороти до получаване на еднородна смес, без да остават бучки. Оставя се да почине за 5 минути, а след това отново се разбърква. Така получената циментова смес може да бъде използвана обикновено в продължение на два часа, тъй като после се втвърдява.

Полезен видеоматериал за подготовката на материалите може да видите на страницата Лепене на външна декоративна облицовка.

Поставяне на камъните

Приготвеното циментово лепило се нанася равномерно с гладката страна на мистрията по стената, а след това се минава с назъбената, за да се получи грапава повърхност. В продължение на 20 минути след като сте нанесли циментовото лепило на стената трябва да се поставят камъните. Добре е избраните облицовъчни камъни предварително да са подредени на земята в приблизителния ред и форми, по които ще се разполагат. Ако нямате специално приготвена за целта фугираща смес, може към циментовото лепило да прибавите пигмент с желан цвят за оцветяване и да го използвате за запълване на фугите. Поставените върху циментова основа облицовъчни камъни се почукват леко с гумен чук, за да се захванат по-здраво. При поставянето се оставя разстояние от няколко милиметра за самите фуги. При необходимост може да се отчупи или изреже предварително камъка, за да му се придаде желаната форма и да може по-добре да се  напасне с останалите.  След като се завърши с поставянето на камъните, се оставят да изсъхнат.

Почистване на фугите

След като мине известно време – от 2 до 3 часа от поставянето на облицовъчните камъни, трябва да се започне почистването на останалата излишна фугираща смес. За целта се използва шпакла с ширина  20 – 30 мм. За по-фините остатъци е добре да се използва твърда, най-често метална четка, като се внимава да не се надраска повърхността на естествената облицовка. След като изминат 24 часа от залепването, се обират останалите замърсявания, като се измиват с помощта на метална четка и вода.

Нанасяне на лака

За да се подчертае природния цвят и естествения рисунък на гнайса, а също така и за да се защити от влага, е необходимо да се нанесе матов лак на водна основа, който се използва за защита на камъни. Нанася се равномерно по облицованата стена с голяма четка, като един слой е напълно достатъчен. Оставя се да изсъхне, след което може да се любувате на красотата на облицованата с естествени камъни фасада.

Вижте на видео описаните по-горе етапи на работа: