Защо да изберем рязан камък гнайс

Естественият камък вече трайно присъства в интериора и екстериора. Той се съчетава с друг преобладаващ в домовете естествен материал – дърво, за създаване на обстановка, излъчваща уютното предразполагащо излъчване на природните материали. Гнайс от Валмарг Стоун е привлекателен материал, в две разцветки – сребристосиво и златистобежово, подходящи за съчетаване във всеки дом. Освен красотата гнайсът има много качества, като здравина и пожароустойчивост, които го правят и много практичен избор.

рязан камък гнайс

Рязан камък или полигонални плочи

С полигонални плочи от гнайс настилката в дома, или в двора, където плочите се открояват на фона на тревните фуги, ще бъде в стила на старите български домове. Полигоналните плочи, с естествена дължина и ширина и следователно с неправилна форма, са много подходящи за тези цели.

Когато искате да облицовате стени или колони, или вътрешни или външни стълби, рязан камък е за предпочитане. Тези плочи от ивайловградски гнайс са с правилни форми и подреждането им е лесно. С тях се постига визуална подреденост, което е в унисон с домове с интериор в съвременен стил. Разбира се, за колони, стени или стълби може да се използват и полигонални плочи, но подреждането им отнема време и запълването на малките пространства между големите плочи е трудно.

Характеристики на рязания камък от Валмарг Стоун

Този вид плочи са универсални, подходящи и за облицовки, и за настилки.

Дължината на плочите от рязан камък гнайс е различна. Това дава възможност за избор на плочи за малки и големи участъци от площта, която ще се облицова или настила. Ширините са различни, между 10 и 30 см.

С тези разлики на дължините и ширините на плочите от рязан камък също ще постигнете неправилност, която е очарованието на старинните настилки и облицовки. Но подреждането на плочите ще бъде по-лесно и ще отнеме по-малко време. Затова е напълно осъществимо да се заемете сами с тази задача.

Що се отнася до дебелината, рязаният камък също ви дава избор: между 1,5 и 2,5 см – за облицовки, и между 2,5 и 4,5 см – за настилки. Традиционно за настилки са подходящи по-дебели плочи, но ако искате да постигнете по-добра изолация, можете да използвате за рязани облицовъчни камъни по-голямата дебелина.

обработен камък гнайс

Как да постигнете по-ефектни облицовки и настилки с рязан камък

Каменните настилки и облицовки са не само красиви, но и практични. С тях не само външните фасади, но и интериорът се допълва по естествен начин, ненатрапчиво, но стилно. Можете да планирате облицовки с рязан камък за хола, за битова стая тип механа, за офиса или хотела си.

За да постигнете по-ефектни повърхности, можете да комбинирате двете разцветки. С плочи от единия цвят можете да оформите геометрични елементи.

За постигане на по-интересни решение можете да поръчате от Валмарг Стоун и плочи, които да са полурязани – с естествена ширина и рязани на ленти по дължина.

Използвайте и другите продукти гнайс от Ивайловград за оригинални оформления. Например можете да оформите бордюри от кокали – малки парчета гнайс, с малка дължина – най-много до 40 см, и ширина между 3 и 5 см. Изрезките от гнайс също могат да послужат за разнообразяване на обицованата или настланата повърхност.

рязан гнайс

Закрепване на плочите от рязан камък и оформяне на фугите

Закрепването се постига с циментово лепило на прах, което се разтваря във вода до необходимата гъстота.

За оформяне на фугите трябва да купите фугираща смес, а по-евтино е да си приготвите сами такава смес от пясък и цимент, към която да добавите боя за постигане на желания цвят.