10 ландшафтни идеи с камък за градината

1. Водопад от камъни в градината

Използването на късове големи неоформени камъни придава естествен чар на декоративния водопад в градината.

За целта най-подходящи са камъните за зидария в комбинация с големи речни обли камъни. Когато се добави и зелена растителност, водопадът добива напълно завършен вид.

водопад с камъни

2. Езеро в градината

Езерото в градината може да бъде самостоятелно или в комбинация с водопад и поточе. В подобни езерца могат дори да се отглеждат рибки, ако има постоянно течаща вода. За да бъде езерото още по-красиво може да посадите водни растения – лилия, водна детелина, нимфоидес и др., които да създадат допълнителен цветен акцент.

езеро с естествен камък

3. Река или поточе

Чарът на планинското поточе може да оживее и във вашата градина, ако изградите с помощта на камъни река в градината. Използвайте за целта големи обли речни камъни или късове неоформен гнайс, с помощта на които да оформите речното корито.

И в този случай присъствието на зеленина наоколо е задължителна в съчетанието на цъфтящи и вечнозелени дървета и храсти. За предпочитане е да засаждате около водоемите растения, които не са листопадни, за да не замърсяват водата.

река

4. Каменна чешма

Каменната чешма е класика за българската къща и задължителен атрибут, който се среща не само по дворовете, а и по улици и площади. Дворната чешма може да бъде изградена изцяло със зидария от гнайс, или да бъде само облицована отвън с естествен камък – полигонални плочи или рязан гнайс.

каменна чешма
дворна чешма

5. Каменно огнище

Огнището за българина е мястото, където се събира дома – средище за отдих и разговори. Едно такова каменно огнище може да бъде изградено не само вътре в къщата, а и на двора, където семейството прекарва по-голяма част от времето си при хубаво време.

каменно огнище
огнище

6. Барове и мебели от камъни

Ако искаме нашият летен бар да бъде съхранен за по-дълго време, макар и изложен на външни атмосферни влияния, най-доброто решение е да го изградим с камъни или използваме каменни облицовки. Освен здрави нашите градински кухни и мебели ще бъдат и красиви със своята уникална неповторимост на естествения камък.

барплот от зидани камъни

маса с камъни

7. Барбекю от камъни

Каменното барбекю в градината вече се утвърди като класика за българския двор. Обикновено то е в съчетание с летни навеси и барове, оформени като кътове за посрещане на гости и отдих. Нищо не може да замени романтиката на огъня в горящата камина на открито. За изграждането на едно такова барбекю е добре да използвате услугите на майстор с опит или да се консултирате преди изграждането му, защото от това зависи как ще работи после огнището – дали огънят ще има достатъчно тяга, за да гори добре и да не пуши.

барбекю от камъни

барбекю

8. Бордюри и настилки от камъни

Каменните настилки са чудесно допълнение към ландшафта на градината, когато има изградени и други елементи от камък. За целта може да използвате големи полигонални плочи гнайс, които са неоформени и със своите естествени форми придават неотразимо впечатление. Между плочите в зависимост от предпочитанието може да оставите място за тревни фуги или запълните фугите с циментов разтвор.

каменен бордюр

настилка с камък

камъни за пътека

9. Подпорни стени от камъни

Подпорните стени, изградени от камъни за зидария са най-често използваните при терасиране на градината. Такива подпорни стени играят и дренажна функция, тъй като не позволяват да се задържа подпочвената вода. Ако зидарията е суха, между камъните може да се посадят и подходящи растения като здравеца, които внасят допълнителна красота на ландшафта.

подпорни стени

10. Ограда и стълби от камъни

С камъни за зидане могат да се изграждат както малки декоративни стени, така и огради с височина до 2,50 метра. Здравината им не се нуждае от коментар, затова свидетелстват запазените и до днес зидове на старите български къщи в градове като Копривщица, Жеравна, Ковачевица, Делчево и др.

каменни пътеки

камък за ограда

Това, разбира се, са само една малка част от всички идеи за използване на естествения камък в ландшафта на градината.

Оставаме на вашето въображение и вдъхновение да сътворите своите чудеса от камък в градината!