Пътеките от камъни в градината и двора – удобство и очарование

Пътеките в градината и двора са не само удобства, водещи до красивите цветя, къта за отмора или фонтана с приятно ромоляща вода за прохлада в горещините. Те могат да се превърнат в акцента, който ще постави завършека на дизайна на външните ви площи и ще им придаде старинно очарование. Това можете да постигнете, като се обърнете към традициите в миналото – застилането на пътеките с каменни плочи.

 

гнайс за под

 

Материали от Валмарг Стоун за настилки на пътеки

Не е задължително да търсите различни плочи при излети сред природата. В гамата от продукти на Валмарг Стоун ще намерите няколко варианта, всеки от които има своите предимства.

Гнайсовите плочи и павета от Валмарг Стоун са в две разцветки – сребристосиво и златистобежово. Изборът между плочи и павета зависи от предпочитанията ви.

 

естествен камък за пътека

 

Гнайсови плочи за настилки

Валмарг Стоун ви предлага гнайс с ширина 40 или 35 см и свободна дължина. Ако държите да следвате примера на старите майстори, това е вашата форма на гнайсова настилка.

 

камък за пътека

 

Гнайсови павета

Гнайсовите павета ви осигуряват удобство при подреждане, тъй като са с правилна форма. А ако сте вдъхновени от античните настилки, освен обикновените павета Валмарг Стоун ви предлага и заоблени, тип антик.

 

естествен камък за пътека

 

Дизайнът на пътеките зависи от цялостния дизайн на двора, градината, а също и от околностите

Разбира се, трябва да направите избора в зависимост от цялостния дизайн на дома, на двора и градината, а също и на околностите на дома ви.

В селска местност пътеките, застлани с гнайсови плочи, ще се слеят естествено с цялата околност.

Ако домът ви е в район с нови постройки, къщи, вили, и ако и стилът на самия ви дом е по-модерен, класическите павета са подходящият избор.

Ако вече имате в двора или градината алпинеум, отново са подходящи гнайсовите плочи. Можете да допълните дизайна на пътеката с бордюр от гнайсови кокали – това допълнение няма да оскъпи целия проект, тъй като кокалите са евтин продукт и се предлагат от Валмарг Стоун на промоционална цена.

Ако ви е останал чакъл или ви харесва идеята да поставите плочи, редуващи се с покрити с чакъл ивици, това е още едно решение. Особено интересен ще бъде дизайнът, ако поставите гнайсовите плочи диагонално, а отстрани запълните с чакъл. Така ще се получи естествен преход към растителността от двете страни на пътеката.

 

гнайс за настилка

 

От къде и как да започва пътеката

Можете да започнете пътеката от самия праг на дома, или от площадката пред входа, ако имате площадка. Когато пътеката започва от входа, можете първо да изградите фигура от естествен камък и бордюр от кокали, а още по-интересно и удобно и за гостите ви ще бъде една поставка с табели и стрелки към частите на градината: къта с масата и столовете, басейнчето, цветните лехи и т.н.

 

настилка от камъни

 

Ако теренът е полегат

Ако теренът, през който преминава пътеката, е полегат, ще бъде удобно да добавите няколко стъпала, облицоване с камъни.

 

плочи за двор

 

Разнообразете пътеките с кръгове с каменен бордюр

В зависимост от площта на двора или градината ви можете да изградите на места кръгове, заградени с кокали, плочи, или павета, в които да посадите цветя, да аранжирате композиция от камъни или фонтанче.

 

 камъни за настилка