Практически съвети при избор на настилка за двор

Всеки, който търси варианти за настилка на двора си иска тя да бъде:

красива, издръжлива, лесна за почистване и поддръжка и ако може – евтина.

настилка за двор

При вземане на решение какво да изберете внимавайте за следното:

  • Чакълът е евтин вариант, но за да е удачен, трябва да му се сложи отдолу подложка. Освен това след 2-3 години трябва да се добавя нов чакъл и да се преразпределя, защото се набива в земята или разнася. Друг недостатък е, че е неудобен за ходене и почистване. Не става също така за каране на колела и мотори.
  • Бетоновите елементи, които се използват за паркинги са неудобни за ходене (особено с токчета) и в дъждовно време дупките се пълнят с вода и кал. Могат да се затревят, но тогава се изисква повече поддръжка.
  • Тротоарните плочи след около 5 г. вече не са това, което са били. Може би по-скъпите варианти да са по-издръжливи, но при всички случаи и те нямат издръжливостта на естествения камък.
  • Паважът е удобен за ходене, но в мокро време се плъзга. Особено, ако в двора се паркират коли, това може да създаде проблем.
  • Асфалтът е удобен за експлоатация и поддръжка, но ако търсим красота и ниска цена – не отговаря на условията.
  • Ако търсите здравина – бетонът е решение, но е добре отгоре да бъде покрит с мозайка или каменни плочи. Ако остане само бетон, той не е издръжлив и с времето се напуква или рони. Това може да се получи и от голямо натоварване – коли, камиони.
  • Естествените камъни, използвани при каменна настилка са издръжливи и красиви, но ако се полагат върху бетонова основа излиза по-скъпо.
  • По-евтин вариант са тиклите гнайс, които се редят върху пясъчна основа и после фугите могат да се запълнят с цимент. За алеи в градината във фугите може да се засее трева. Този вариант е красив, но изисква повече поддръжка – все пак си заслужава, ако не е на големи площи.

В крайна сметка изборът опира до качество и цена. Всяка инвестиция е оправдана, когато не се изискват допълнителни средства за поддръжка.

Затова ние от Валмарг стоун препоръчваме за дворна настилка да изберете ивайловградски гнайс- който предлага оптималното съотношение качество/цена.

Характеристиките на камъка от Ивайловград го правят идеалното решение за дворна настилка – красив, издръжлив и лесен за поддръжка. Така инвестицията се възвръща с времето и удовлетворението е голямо!

гнайс от Ивайловград