Най-подходящите приложения за полигонални плочи гнайс

Полигоналните плочи гнайс запазват естествените форми, които толкова привличат в старинните облицовки и настилки. Те са много атрактивни както в интериора, така и в двора, за настилки на пътеки, облицовка на преградни стени, кътове за отдих и други. С избор на полигонални плочи от Валмарг Стоун можете да осигурите красива настилка или облицовка в един от двата цвята на материала – златистобежово или сребристосиво. Полагането на плочите е по-бавно, поради неправилните форми, които трябва да се напаснат добре.

Все повече хора предпочитат естествената красота на полигоналните плочи от естествен камък. Гнайсовият материал се предлага с дебелина на полигоналните плочи между 1,5 и 4,5 см. За облицовка можете да използвате по-тънки плочи, но за настилка трябва да подберете плочи с дебелина, поне 2,5 см, а още по-добре с максимална дебелина – 4,5 см.

 

полигонални плочи гнайс

 

Предимства на полигоналните плочи за облицовка и настилка

  • Разнообразие

Различните форми предлагат разнообразие. Можете да създадете дори декоративни елементи, когато отделите повече време за подбор и съчетаване. Освен това можете да изберете плочи само в единия цвят от предлаганите от Валмарг Стоун, а можете и да направите съчетание от плочи в двата цвята.

  • Предимства на гнайса

При използването на полигонални камъни за настилка ще си осигурите много подходяща повърхност, която не е хлъзгава дори след дъжд. Както за настилки, така и за облицовки гнайсът обещава дългогодишна трайност и запазване на вида им.

Гнайсът е с много добра устойчивост и на действието на химикали. Затова няма да се налага да се притеснявате от трайно зацапване при случайно разливане или разсипване на някакъв разтвор съдържащ химикали.

 

полигоналните плочи за облицовка и настилка

 

Гнайсовите плочи са особено предпочитани за настилки

Освен общите предимства на гнайса като дълготраен, неплъзгащ се материал той привлича и с много други предимства за настилки – вътрешни и външни:

  • Възможност за полагане върху бетон или направо върху земята: Когато избирате полигонални плочи за настилка, например на пътеки, можете да предвидите достатъчно количество за облицовка на вече направени бетонни основи на пътеките, както и на страничните им части. За облицовка отстрани можете да използвате и изрезки гнайс. Настилките изискват много по-малко усилия за поддържането им, без нужда от осигуряване на специални почистващи материали.
  • Проницаемост: При полагането на външна настилка от гнайсови полигонални плочи върху земята без използване на закрепваща смес материалът е проницаем за водата, той може да поема от водата в почвата и така да намалява изпарението.
  • Използване на тревна фуга за допълнение на пътеките: Много атрактивни са настилките от плочи с полигонална форма със засадена трева във фугите между тях.

 

камъни за настилка

 

Полигоналните плочи от гнайсов камък Ивайловград са много подходящи за различни декоративни приложения в дома и извън него. Вземете примери от старинните облицовки и настилки, облицовката на чешми, кладенци, ниши, пейки и маси и други елементи в двора. Важно е да подберете и съчетаете основните плочи, а между тях можете да запълните с изрезки и кокали гнайс – парчета с дължина до 40 см, ширина между 3 и 5 см и дебелина до 4 см. В интериора съчетаването с естествено дърво – за первази, рамки, рафтове и други, е най-подходящата комбинация.

 

кокали гнайс