Какво трябва да знаем при избора на полигинални плочи

Полигоналните плочи са с естествена форма и ни връщат в миналото, когато масово са се използвали за настилки, особено в дворовете, и за облицовки на стени. Сега традициите се възраждат и все повече семейства избират полигонален камък гнайс за стилен дом.

Изборът на плочите от гнайс е свързан на първо място с източника, от който се добиват, както и с качествата на гнайса. Други критерии за избор са дали плочите ще се използват за облицоване или за настилки. Разцветките на гнайса също са важни, тъй като те трябва да се вписват в общата цветова схема на интериора. Тук ще разгледаме накратко критериите, които трябва да се прилагат при избор на полигонални гнайсови плочи, за да улесним желаещите да направят дома си красив с настилки и облицовки от гнайс от Валмарг Стоун.

 

избор на полигинални плочи

Мястото, от което се добиват плочите

Мястото, и особено дълбочината, на която се добиват плочите, е важно, тъй като плочите от гнайс, добиван на голяма дълбочина, са по-здрави. Важно е да проучите източника, от който искате да купите плочи. А най-добре е да разчитате на здравината на гнайсовия материал от Валмарг Стоун.

Качествата на гнайса

Полигоналните плочи от ивайловградски гнайс се отличават с голяма здравина, пожароустойчивост, устойчивост на различни въздействия, като резки промени в температурата на околната среда и действие на химикали. С предимствата на гнайсови плочи можете да бъдете сигурни за здравината на настилките и облицовките в дома.

Как да изберете полигонални плочи според дебелината

Трябва да имате предвид, че когато плочите са предназначени за настилки, те са с по-голяма дебелина – от 3 до 5 см. Когато плочите са предназначени за облицовки, дебелината им може да е от 1,5 до 4,5 см.

За да имате здрави настилки от полигонален гнайс от Ивайловград, трябва дебелината им да е по-голяма. За облицовки това не е задължително.

 

неоформен ивайловградски гнайс

 

Струва ли си да изберете полигонални плочи, чиято форма е неправилна и се подреждат по-трудно

Определено си струва. Наистина формата им е неправилна, размерите им са свободни, но много от плочите са големи, те покриват голяма площ и това улеснява подреждането.

Как да изберете подходящия цвят на гнайсовите полигонални плочи

Този  неоформен камък, добиван от района на Ивайловград се предлага в два цвята – златистобежов и сребристосив. И двата са универсални. Можете да изберете един цвят за настилките и облицовките в целия дом, или да решите да използвате плочи от единия цвят в едно място и плочи от другия цвят в друго място. Ако прецените, че можете да съчетаете плочи от двата цвята в една облицовка или настилка, изпълнете проекта си. Важното е да сте доволни от резултата и да се чувствате добре в дома си.

Най-важният въпрос – цената

Ще установите, че цената на неоформените плочи гнайс е по-ниска от цената на рязания камък, който е с правилна форма, получена след обработка. Но всъщност трябва да вземете предвид и размерите на плочите, които са по-големи от размерите на обработените плочи. Така всъщност облицоването и настилките с полигонални гнайсови плочи ви излиза по-евтино като цена от рязания гнайс.

Избор на полигонални плочи за дома

С облицовки и настилки с плочи с неправилна форма ще се впишете в тенденциите за връщане към миналото и следване на най-добрите традиции от него.

Качествата на този естествен камък гарантират качество на облицовките и настилките. Преценете добре колко материал да купите за целта, която сте си поставили. Ще установите, че цената не е толкова висока, ако изберете плочи с големи размери. А крайният резултат ще постави акцента за удовлетворение от успешно осъществения проект за настилки и облицовки в дома от красив ивайловградски камък.

 

неоформен гнайс за облицовки