Облицовъчни камъни в интериора

декорация с облицовъчни камъни

декорация с облицовъчни камъниДнес естествените камъни все по-често се използват в интериора на дома. Тяхното приложение може да е разнообразно – както за подови настилки, облицоване на стени, колони, плотове за бани и кухни, портали, камини, така и за най-различни декоративни елементи и пана.

Коридор
В коридора най-често облицовъчни камъни се използват за стените или пода. Решението да облицовате стената с камък има естетическа стойност и освен това е много практично. Тъй като естествените камъни са много добър изолатор, стената се предпазва от влага. Освен това я запазвате от замърсяване и други механични въздействия, като по този начин тя става по-издръжлива и не се нуждае от допълнителна поддръжка или ремонт. На вертикалните повърхности много добре стои гнайс.  Валмарг предлага продукти в различни нюанси на топлата и студената гама и бихте могли да го изберете според цветовата гама на интериора.
стена с облицовъчни камъни

Под
Грапавата повърхност на естествените облицовъчни камъни ги прави много подходящи за подови настилки. Добре е да изберете рязани камъни, които лесно се монтират и подреждат в различни фигурални композиции. Грапавата повърхност се измива по-трудно, поради порестата повърхност, но пък за сметка на това не е хлъзгава. Този тип настилки са с много добри показатели на топло- и шумоизолация, а освен това са издръжливи на всякакви механични и химични въздействия, поради което са много практични. Могат също така да бъдат почиствани с всякакви препарати, без това да се отразява на външността им.

декоративна облицовка от камъниПлотове и первази
Много често естествени камъни се използват за облицоване на кухненски плотове, первази на прозорци и цокли. В случая е необходимо е да се избере подходящата каменна облицовка, която да не бъде с прекалено грапава повърхност, за да не задържа мръсотия и да се почиства и поддържа лесно. Фугирането трябва също да бъде много добре изпълнено със специален хидроизолационен материал, който да не позволява проникването на вода, което би довело до отлепването на облицовката. Препоръчително е също така облицовъчните камъни да бъдат лакирани със специален лак за камъни, с което да се предпазват и почистват по-лесно, като не задържат влага и мръсотия. Импрегнирането на облицовъчните камъни е желателно, за да бъде съхранена тяхната здравина и красота по-дълго време.

Камини
Естествените камъни често са предпочитани за облицоване на камини. Най-често се използва гнайс, тъй като той е добър изолатор. Така се постига акумулиращ ефект на камината, като се запазва топлината за по-дълго време и едновременно с това се осигурява защита от пожар. Много често се предпочита да бъде облицована не само камината, а и пода около нея или стената наоколо.  Обикновено се използват облицовъчни камъни, които са в естествена форма, така както са добити в кариерите, с което се придава уют и топлина, характерни за традиционната българска къща.

Разгледайте красиви снимки на интересни интериорни решения с облицовъчни камъни:

Колони, портали и стълбищни парапети
За облицоване на колони, портали и парапети се използват както рязани камъни, така и облицовъчни камъни с естествена форма, в зависимост от стила на интериорната среда. Свободните форми предполагат по-нестандартни решения, докато фиксираните форми на рязания камък, който е в стандартни размери, подчертава строгост и подреденост на композицията. Независимо дали ще използвате естествена каменна облицовка от гнайс или друга по избор е препоръчително колоните, порталите или парапетите в дома да бъдат облицовани, тъй като притежават ръбове, които са изложени често на удари или други механични въздействия.

декоративно пано от облицовъчни камъниДекоративни пана и орнаменти
Много често в дома се използват декоративни камъни за изграждане на стенни пана или орнаменти, с което се цели постигане на някакъв акцент или прикриване на дефект в помещението. За целта е необходимо предварително да се изработи проект и да се подбере подходящия материал за изпълнението му. Много често се получава добър резултат при съчетаване на различни по форма и цвят естествени камъни. При избора се залага предимно на естествената форма, повърхността и цвета, които притежава камъкът. С добро въображение и фантазия се постигат впечатляващи резултати, които да превърнат и „дефекта“ в „ефект“.
Облицовъчните камъни могат чудесно да се впишат във всеки интериор като освен естетическа стойност с голямата си издръжливост имат дълготраен живот и лесна поддръжка. Именно тези характеристики на гнайса като естествен облицовъчен материал го нареждат сред фаворитите в съвременното строителство.