Облицовка на външни стълби с камък

Циментовите стълби са еднотипни и неотличаващи се с красота. Те просто служат за достиг до дома ви. Но не си ли струва да им придадете по-красив вид? Определено да. Това не е толкова трудно. Природата ни предлага естествени материали с красота и дълготрайност, а с Валмарг Стоун естественият камък ще достигне до дома ви лесно и ще можете да се заемете с облицовката.

Напоследък всички се стремят за внасяне на повече естественост в ежедневието си. Това е начин за справяне с натоварването на работа и грижите. Природата винаги успокоява и покорява с красота. А красотата в златистобежови и сребристосиви нюанси на камъка от Валмарг Стоун ще ви грабне веднага. Изберете от двата нюанса в зависимост от решението на екстериора ви.

 

облицоване на стъпала с камък

 

Камък за облицоване от Валмарг Стоун

Единият вариант е да изберете по-свободен дизайн, с полигонални плочи, които са с естествена форма. Те са с дебелина от 1,5 до 4,5 см. Размерите са свободни, така че облицовката ще напомня за каменните стълби, съграждани в миналото в страната ни.

 

естествен камък за облицовка

 

Другият вариант е да поръчате рязан камък, чиято дебелина е в два варианта – между 1,5 и 2,5 см и между 2,5 и 4,5 см. Плочите са с няколко варианта на ширина – 10, 15, 20, 25 и 30 см. Дължината е свободна. Правилната форма ще ви улесни в съчетаването на плочите при подреждането.

 

камък за облицовка на стълби

 

Подготвяне на повърхността за облицоване

Не е достатъчно само да почистите от прах стълбището преди да облицовате стъпълата с естествен камък. Трябва да го измиете и да изчакате да изсъхне. За измиване ви препоръчваме използване на по-силна струя – това може да с постигне с водоструйка. Измиването със силна струя е особено важно, за да бъдат отстранени всички частици прах и да е успешно слепването на каменните плочи.

 

Залепването

Първо нанесете препарат за подобряване на слепващата връзка, който ще я направи еластична. След едно денонощие можете да залепите плочите с лепило за каменни облицовки.

 

гнайс за облепване на стълбище

 

Важно е да помислите и за безопасността на стълбите

Ако има някакви неравности, подходящото време да ги отстраните е преди да облицовате стъпалата с камък. А ако стълбите са стари, може стъпалата да не са с еднаква височина или да не са достатъчно широки, което ще продължи да създава неудобства. Облицовката с камък е трайна, не си струва след кратко време да се налага да я махнете, за да отстраните стари дефекти.

 

Ако стълбите са дървени, може ли да се облицоват с камък

Отговорът е: да, ако стълбите са солидни и с равна повърхност. Дървото трябва да е достатъчно стабилно, за да издържа тежестта на материала. Някои майстори използват циментова замазка, за да повърхността и да стабилизират дървените стъпала. По-добре е да изберете по-леки плочи, с по-малка дебелина.

Ако в дървената повърхност има дупчици или пукнатини, те трябва да се запълнят и след това мястото да се изшкури, за да загладите.

И тук важи правилото да почистите отлично праха от повърхността – с прахосмукачка, а след това и с влажна кърпа, и да изчакате да изсъхне.

Използвайте подходящо лепило за залепване на каменните плочи.