Критерии при избора на материал за облицовка на цокъл

Когато идва време да изберем материал за облицовка, трябва да се съобразим с няколко фактора. Естествено, първият е цената. Но освен нея трябва да вземем предвид и здравината и устойчивостта на облицовъчния материал, особено при облицовка на цокъл. Ще добавим и доколко лесно е почистването.

камък за облицовка на цокъл

Здравината и устойчивостта са най-важни

Когато се избира материал за облицовка, икономията с покупка на по-евтин материал може да излезе много скъпо в дългосрочен план. Здравината на облицовката е важна, защото тя е непрекъснато изложена на действието на външните условия. А цокълът е най-близо до земята и затова е изложен на атмосферните условия в най-голяма степен.

Температурните промени се отразяват неблагоприятно на неустойчивите материали и се появяват пукнатини и отчупвания.

Почистването на цокъла

Тъй като се намира в основата на стените, цокълът се замърсява най-лесно и бързо. По-евтините материали се замърсяват лесно, попиват пръски, капки, които се почистват лесно и се налага използване на препарати. А препаратите увреждат материала на цокъла.

гнайс за цокъл

При пресмятането на необходимия материал трябва да вземете предвид и необходимата височина на цокъла

Височината на цокъла трябва да е около 30-40 см, ако ще облицовате дом, намиращ се в селище на по-ниско равнище. Ако трябва да осигурите материал за облицовка на цокъл за дом, разположен в планински район, където снеговалежите са чести и обилни, трябва да предвидите височина на цокъла поне 1 метър.

Гнайсът – най-добрият избор за облицовка на цокъл

Цокълът е част от цялостната облицовка и трябва да е привлекателен. Здравината на облицовъчния материал също е важна. Здравината на гнайса от Ивайловград е много голяма, както знаят всички вече използвали този материал за облицовка.

  • Якост

Това е едно от основните предимства на гнайса. Якостта на ивайловградски камък както в сухо, така и във водонапито състояние, е изключителна: за сухо състояние тя е 129,3, при горна граница 130, а за водонапито състояние – 136,1 при горна граница 150.

  • Устойчивост при температурни промени и химични въздействия

Устойчивостта на резки температурни промени и на химични въздействия, както и лесното почистване също са критерии, на които отговаря гнайсът. Пробите, взети от гнайс от Валмарг Стоун за замразяване и проверка на мразоустойчивостта му, са извършени съгласно БДС 11485-73. След замразяване външният вид на гнайсовия материал не се променя, което показва отличната му здравина. На практика срокът му на експлоатация е неограничен.

  • Водоустойчивост

Цокълът е непрекъснато изложен на действието на замърсяване от кал образувана при валежи, както и на замърсявания. Гнайсът не попива вода поради ниската си пористост – 0,032, и това е още едно предимство, което го прави подходящ за външна облицовка на цокъл.

  • Естествена красота

Не на последно място трябва да подчертаем, че гнайсът е естествен материал, което придава по-голяма привлекателност на цокъла, с който се облицова. Не случайно за облицовки, настилки и обзавеждане все повече се предпочитат естествените материали.

И двата цветови вариант на ивайловградски гнайс – златистобежов и сребристосив, са красиви и универсални. Те са подходящи за облицоване на цокъл в съчетание с други цветове на облицовъчните материали.