Камък за ограда

Естествените камъни – гнайс – се използват за облицовки на сгради, огради, басейни, камини, кладенци, колони – външно и вътрешно декориране.

Камък за ограда

Основният критерий при избор на камък е неговото предназначение. Естествените камъни имат различно приложение в зависимост от характеристиките си.

За покриване на фасади на открито или огради са необходими студоустойчиви и възможно по-леки облицовки. Коефициентът на водопоглъщане също е от голямо значение. Необходимо е също така да се изберат и камъни с висока якост.

Обикновено облицовъчните камъни са нарязани с дебелина от 20 до 40 мм. Ивайловградският гнайс притежава изключителна здравина и издръжливост, като не се влияе от въздействието на външни химически, физически или механически фактори, нито променя цвета си. Това го прави неоспорим фаворит за изработка на настилки и облицовки.

облицовъчните камъни

Преди да се пристъпи към лепеното на облицовъчните камъни се маже стената с хидроизолационен разтвор, който трябва да е с дебелина поне 2 мм за ограда или стена на сграда и най-малко 3 мм за стени на басейни и други съоръжения изложени на по-голяма влага.

Основата на оградата, върху която ще се лепи камъка трябва да е гладка и равна.

облицовки

Тъй като тези облицовки са изложени на променливи климатични условия, е добре да използва гъвкаво лепило за керамични и други облицовки на открито и закрито.

Лепилото се разбива добре като може да се използва електрически строителен миксер в съд с вода, тъй като не трябва да остават бучки в сместта. След това лепилото се оставя да „узрее“ 5 минути и отново се разбърква. Така се постига оптималната консистенция за най-добро залепване.

Лепилото се нанася върху двете повърхности – на камъка и на основата, за да се постигне най-добро качество на залепването.

облицовки на огради

Оградите и сградите, облицовани с камъни притежават неповторима визия и оригиналност, защото всеки един от детайлите е индивидуален. Почти не е възможно да се намери друг строителен материал с качества дори наподобяващи естествения камък. Доказателство за това са съхранените многобройни храмове и архитектурни паметници, които са изградени или облицовани с естествени камъни и са съхранени непокътнати и до днес.