Как се поставя каменна облицовка

Ако сте решили да сложите каменни плочи на фасадата на вашето жилище, добре е да знаете, че подготвителната работа е много важна за крайния резултат. Ако тя не се свърши както трябва, резултатът може да е откъртени плочи, изронени фуги и т.н.

облицовка с камък гнайс

В началото се поставя топлоизолация, върху която след това ще бъдат сложени облицовъчните плочи.

За улеснение на клиентите доста фирми като Baumit  и  Fibran предлагат цялостно решение или т.н. топлоизолационни системи, които включват следните елементи:

  • Топлоизолационни панели от експандиран полистирол – (EPS) – дебелината им може да варира от 2 до 20 см.
  • Лепилно-шпакловъчна смес за залепване и шпакловане на плочите от полистирол
  • Дюбели с пластмасов пирон за закрепване изолацията
  • Алкалоустойчива стъклотекстилна мрежа за армиране
  • Грунд за подобряване на сцеплението и др.

Етапи в поставянето на изолацията

1-ви етап  Топлоизолационните плочи се залепват за стената по метода на „ивици и топки“. Добре е да се оставят един ден, за да се захванат по-добре.

2-ри етап  На втория ден върху залепената топлоизолация се полага слой от лепилото за лепене и шпакловане на хоризонтален гребен (10 мм).

3-ти етап  На третия ден слагаме горещопоцинкованата мрежа (с растер от 12 x 20 мм до 50 х 50 мм, в зависимост от наличната на пазара) се закрепва посредством дюбели към топлоизолацията. Добре е да се внимава дюбела изцяло да влиза в здрава основа. Необходими са мин. 8 бр. дюбели/м2. По крайните ивици на фасадата броят на дюбелите на м2 се увеличава до 10 – 14 бр. в зависимост от височината на сградата.

4-ти етап  На четвъртия ден посредством специално лепило се зашпаклова грубо горещопоцинкованата мрежа, като се внимава да бъдат запълнени добре улеите в лепилото под мрежата. Работи се на малки площи, за да не засъхва лепилото.

Каменна облицовка

облицовка с рязан камъкЕдин от добрите варианти за каменна облицовка е гнайса от Ивайловградския регион, който може да е рязан или на полигонални плочи.

Предимството при облицоване на стена с  рязани камъни е, че плочите са с определена дължина и дебелина и са по-лесни за слагане, а лепилото се разпределя по-равномерно.

Полигоналните плочи са с различна големина и дебелина, което леко усложнява тяхното поставяне, защото трябва да се внимава за разпределението на лепилото.

Подготовка на камъка преди залепване

Добре е преди поставянето камъкът да бъде старателно почистен от всякакъв прах и други неща, които могат да повлияят на неговото залепване.

Преди да се сложи върху фасадата върху обратната страна на плочата се нанася лепило на гребен с дебелина 15-20 мм, след което те се поставят върху поцинкованата мрежа.

Важно е предварително да сте взели решение по отношение на фугите. Добре е те да се правят на метър разстояние на височина и четири метра на ширина. Фугите се запълват със еластична фугираща смес, каквито са на марката Ceresit, като предварително са били обработени с грунд.

Почиствайте навреме камъка преди да е засъхнало лепилото

каменна облицовкаТова е нещо много важно и ще ви спести бъдещи ядове и допълнителен труд за евентуално почистване, при което може да се надраска повърхността на камъка и след това ще трябва да мислите как да отстраните тези надрасквания.

Спазвайте изискванията на производителите

Винаги спазвайте изискванията на производителите на лепилата, фугиращата смес и останалите елементи, за да може облицовъчните камъни да са качествено положени и дълги години да се наслаждавате на каменната облицовка.

Изпратете запитване

За повече професионални съвети, изпратете запитване до Валмарг стоун.