Как да поставите облицовъчен камък върху стена

Облицоването на стените с естествен камък ще ги превърне от обикновени елементи на обстановката, вътре в дома и навън, в красиви допълнения с очарованието на естествения камък.

 

облицовъчен камък върху стена

 

Камък от Валмарг Стоун за облицовка на стени

Оценете красотата на ивайловградския естествен камък, предлаган от Валмарг Стоун. Изберете полигонални плочи, чиято естествена форма ще допринесе за още по-естествен, старовремски дух на облицовката. Рязаният ни камък е по-лесно решение, тъй като с по-голяма лекота ще наредите отделните камъни. А като най-евтино предложение, което ще осигури впечатление за изцяло каменни стени, ви предлагаме изрезки от гнайс.

 

Облицоването зависи от стените

Ако ще облицовате външни стени на дома, или разделителни стени в градината, трябва да вземете предвид, че те ще бъдат изложени на атмосферните условия и е важно да използвате подходящ спояващ материал към стената.

Ако стените, които планирате да облицовате, са влажни, по-добре направете облицовка на част от стената и изчакайте да видите дали облицовката ще издържи.

 

Подготовката на основата на стената

Преди да започнете облицоването, подгответе повърхността на стената. Тя трябва да е равна и гладка. Освен това е важно да е суха. Ако преди това сте боядисвали стената, отстранете покритието от боя.

Ако в стената има пукнатини, запълнете ги с циментова смес.

 

 

Залепващият слой

След като сте изчистили и изравнили повърхността на стената и тя е изсъхнала, е време за нанасяне на залепващия слой. Валмарг Стоун ви препоръчва да изберете лепило с много добра първоначална якост. То трябва да може да издържа тежестта на каменните плочи.

Нанасянето на лепилото се извършва удобно с мече или с баданарка. Трябва да нанесете от него и върху стената, и върху всеки камък, който ще залепвате.

Между камъните трябва да оставите междини, за да може лепилото да се абсорбира, а ако се наложи, да нанесете допълнително лепило в междините.

 

лепене на камък върху стена

 

Как трябва да се поставят каменните плочи или изрезки

Започнете от долния край на стената и извършвайте нанасянето от долу нагоре. За наместване на плочите или изрезките можете да използвате гумен чук.

 

ивайловградски естествен камък

 

Важно е при каква температура извършвате облицоването

Оптималната температура, при която трябва да извършите облицоването, е между 5 и 25 градуса, за да може залепващият слой да изсъхне добре и да се осигури качествено залепване.

 

След завършването на нанасянето е време за довършителни работи

На първо място, ако някой от камъните стърчи прекомерно, можете да изрежете стърчащата част.

Върху облицовката на външните стени и стените в градината трябва да се нанесе импрегнираща смес, за да осигури защита от атмосферните условия. За импрегниране можете да използвате препарат от предлаганите на пазара продукти. С импрегниращия препарат ще се оформи постоянен слой, който ще защитава каменната облицовка от влагата. Другото предимство на този слой е това, че ще допринесе за изпъкване на естествения чар на камъка. Можете да импрегнирате веднага след завършване на облицоването.

 

За по-голяма здравина на облицовката с естествен камък

Валмарг Стоун ви препоръчва да закрепите камъните към бетонната основа, която е подсилена с мрежа от фибростъкло, за да осигурите по-голяма здравина на закрепването. Всеки камък трябва да се закрепи така, че основата му да е равна – така закрепването ще бъде ефективно.