Как да поддържаме каменна облицовка от гнайс

Не само здравината, но и естествената привлекателност на естествения камък от Ивайловград – гнайса, го правят предпочитан за облицовки на стени, както вътрешни, така и екстериорни. Гнайсът е подходящ за всяка стая, като започнем от дневната и завършим с банята, в която е особено атрактивно съчетаването на облицовката на стената с плочи гнайс от Валмарг Стоун с аксесоари като сапуниерка и държачи за всякакви принадлежности също изпълнени изцяло или отчасти от този атрактивен каменен материал.

 

каменна облицовка от гнайс

 

Здравина и дълготрайност на гнайса

Естествените видове камък са здрави и дълготрайни. Това важи особено за качествата на гнайса, чиято издръжливост на екстремни температури и водонепропускливост го правят най-предпочитан за външни облицовки на сгради.

 

Правилно залепване на плочите и фугиране

Правилното залепване и фугиране са важни за запазване на здравината и вида на настилката. Важно е още по време на залепването всякакви излишъци от лепило да се отстраняват веднага. След това лепилото засъхва и при отстраняването може да се надраска повърхността на плочите.

 

Правилно залепване на гнайс

 

Запечатване на облицовката с импрегниращ препарат

Импрегнирането на облицовката е първата задължителна грижа, с която ще запазите красотата и вида на плочите от гнайс от Ивайловград. Ако е необходимо, консултирайте се със специалисти за препарата, който да изберете. Можете да им възложите и самото импрегниране, ако не сте уверени, че ще се справите с тази дейност.

Импрегнирането запазва повърхността на плочите и яркия им цвят. Освен това импрегнираните облицовки имат и лек блясък.

Важно е импрегнирането да не се извършва веднага след залепване на плочите от облицовката. Трябва да се изчака поне четири седмици след залепването. Този период е необходим, за да се даде възможност влагата да се изпари.

След импрегнирането по повърхността на облицовката няма да се задържа дори малко количество влага, което би създало благоприятна среда за развитие на микроорганизми и плесени.

Импрегнирането на облицовката ще предпази плочите и при случайно попадане на пръски от  различни препарати, мазнини и други.

 

Запечатване на облицовката

 

Основни грижи за гнайсовите облицовки

Трябва да се полагат основни грижи за материала на облицовката, независимо дали е външна или интериорна, така че тя да запази привлекателността си.

На първо място, облицовките трябва да се почистват редовно. Дори в интериора прахът във въздуха е в голямо количество. Редовното почистване и прахосмучене намаляват и отлагането му върху облицовката от естествен камък.

Препоръчително е забърсване на плочите на вътрешната облицовка с влажна кърпа веднъж месечно. За премахването на праха и другите замърсявания от външната облицовка можете да се грижите, като измивате плочите.

 

гнайсови облицовки

 

Когато избирате материал за облицовка, за външните стени и за интериора, няма по-подходящ избор от ивайловградски гнайс. След изпълнението на облицоването според изискванията и почистването на следите от лепило изчакайте около месец, след което нанесете импрегниращ препарат. Редовното почистване на плочите на облицовката – миене с вода отвън и забърсване с влажна кърпа отвътре, ще запази не само вида на този привлекателен ивайловградски камък. Важно е и при изпръскване с мазнина или друга течност пръските да се почистват веднага. Така ще се радвате с десетилетия на облицованите с този дълготраен естествен материал стени.