Какво трябва да знаем за облицовъчните камъни

Употреба

Облицовъчните камъни са изключително подходящи за камини, колони, външни и вътрешни стени, за подови настилки и други. Каменните облицовки се използват с цел декорация или изолация. Те са изключително полезни за по-топли места, тъй като осигуряват прохлада в летните месеци. За да изолират и от студа през зимата, обикновено се поставя допълнителен слой изолация.

Естествени и изкуствени облицовъчни камъни

В днешно време облицовки се оправят не само от естествени камъни, но и от такива, които са специално произведени от човека за тази цел.

Изкуствените камъни са специално изработени с цел да наподобяват естествените и се използват предимно за декорация. Те са по-леки (което прави поставянето им по-лесно) и се предлагат в богата гама от цветове. По здравина обаче в никакъв случай не могат да се мерят с естествените камъни. Освен това бързо губят първоначалните си качества, невинаги са по-евтини и също така изискват по-често освежаване. Всичко това показва, че инвестицията в изкуствени камъни може и да изглежда изгодна на пръв поглед, но това далеч не е така.

Що се отнася до естествените камъни, доста често използвани за облицовка са гнайс, варовик, гранит, мрамор и други. Естествените камъни имат топлоизолационни свойства, а някои дори могат да изолират шума. Освен това те са изключително здрави, не менят цвета си с течение на времето и не се влияят от климатичните промени. За разлика от изкуствените, могат да се използват отново и отново за различни цели.

Избор на подходящи естествени облицовъчни камъни

Когато избирате естествени скални материали за подова настилка, по-добре се спрете на полирани камъни, които се отличават с по-голяма здравина и не се изтриват. Ако пък са ви необходими материали за фасада, насочете се към по-леки, студоустойчиви камъни, които поглъщат водата и влагата.

На пазара има голямо разнообразие от естествени облицовъчни камъни, като най-универсалните и често употребявани са гнайсовите плочи. Потърсете помощ при избор на гнайс тъй като е добре да се насочите не към прекупвачи, а директно към преработватели, от които е много по-изгодно да се купува. Освен това имате и гаранция за доброто качество на закупения продукт.

За България най-големите находища на гнайс се намират в Западните Родопи в района на Гоце Делчев и в Източните Родопи около Ивайловград. Добиваният камък в района на Ивайловград е известен с по-голямата си здравина и издръжливост на външни въздействия. Поради тези предимста  на Ивайловградския гнайс, той  е предпочитан за външни облицовки и настилки, при които има по-голямо натоварване и са изложени на променливи атмосферни условия.

Поддръжка на облицованите стени

Естествените камъни са изключително лесни за поддържане, като, разбира се, от значение е за какво ги използвате. След монтирането им те се импрегнират – с помощта на специални препарати се създава защитен слой, който запазва и дори подчертава естествения цвят на камъка, като освен това предпазва от замърсяване и влага и предотвратява появата на плесен и мухъл. На практика стените, облицовани с естествени камъни, са изключително издръжливи и веднъж направени, повече не са необходими допълнителни инвестиции за ремонт и поддръжка.