Естествените камъни в строителството

естествени облицовъчни камъни в ландшафта на градинатаВ миналото големите сгради задължително са били строени от камък. Стените им са били изключително здрави и дебели. По-късно постройките започнали да се изграждат от други материали като цимент и стомана, което променило ролята на естествения камък в строителството.

Днес, наред с масивните камъни, използвани в строителството, широко приложение намират  и облицовъчните камъни в интериора, които са доста по-тънки. При избора на материал задължително трябва да се обърне внимание на вида камък (естествен или изкуствен), но също така непременно да се взима предвид и това за какви цели ще се използва материала. Ако например искате да използвате камъни, които ще стоят на открито, трябва да вземете предвид факта, че те ще са изложени на различни атмосферни влияния като дъжд, сняг, влага.

Ето някои от най-често използваните в строителството естествени облицовъчни камъни:

Гранит
Гранитът се отличава с голяма плътност, твърдост и устойчивост на износване. Освен това издържа на ниски температури и почти не поглъща вода. Това го прави изключително подходящ за стълбища, подови настилки, колони. Заради антисептичните свойства и разнообразието от нюанси той намира приложение и във вътрешния интериор, например при изработка на кухненски плотове.

Мрамор
Мраморът е изключително подходящ за мозайки и облицовки. Той придава изискван стил на интериора и се съчетава много добре с всички видове декоративни материали.

Гнайс
Гнайсът се характеризира с устойчивост на ниски температури и здравина. Той има грапава повърхност, която не се хлъзга, и широко се използва в екстериора и интериора. Предлага се в различни нюанси: жълтеникаво, кафеникаво, зелено, сиво, бяло. Гнайсът е изключително подходящ за настилки на паркови алеи, тротоари, стълбища, бордюри и за облицовки на стени, огради, камини и други.

Варовик
Черупчестият варовик намира широко приложение като облицовъчен камък, тъй като в него личат черупките на животни и това му придава изключителна красота. Обикновеният варовик пък се използва при получаването на цимент и вар, а също и в строителството. Не се препоръчва за настилки, защото няма необходимата здравина.

Кварцити
Кварцитите са вид метаморфни скали с масивен строеж. Те са изключително устойчиви и здрави като материал и в цветово отношение се срещат в сиво, розово, зеленикаво.

Шисти
Шистите са метаморфни скали, които представляват материал с голяма устойчивост и здравина. Използват се като облицовъчни камъни, за подпорни стени и настилки. Най-често се срещат в зеленикаво-сиви нюанси.

Нефрит
Нефритът е изключително подходящ за създаване на ландшафти и декорации в градината.

Туф
Туфът се използва както за декорация, така и като устойчив материал. Има голяма плътност и  се среща в различни нюанси: сиво, зеленикаво-сиво, жълто, розово-виолетово.

От всички използвани естествени камъни в строителството най-широко приложение у нас намира гнайсът. Това се дължи на сравнително достъпните му цени, богато разнообразие и   високи показатели на издръжливост и здравина. Добиваните в България гнайсошисти са едни от най-търсените не само у нас, но и в чужбина облицовъчни естествени камъни в строителството.