Домашна винарна с настилка и облицовка на стените от гнайс

Не само познавачите на добрите вина, но всички, които оценяват предимствата на домашното вино или марковото вино от магазините, знаят колко важно е виното да се съхранява при правилни условия. Тогава то запазва вкуса и качествата си. Затова е все по-голям броят на домашните винарни.

стени от гнайс

Снимка:https://sebringdesignbuild.com

Изисквания за винарната – облицовка и настилка

За да може виното да запази своите качества, е необходимо поддържане на постоянна температура и влажност. Най-подходящи за такива условия са избите и мазите, които могат да се превърнат в стилни винарни.

Много важно е да осигурите естествен материал за облицовка и настилка. Препоръчваме ви гнайс от Ивайловград. Това е материал, който съчетава изолационни свойства и непропускливост с красив вид в две разцветки – сребристосива и златистобежова. Гнайсовите плочи за настилка са с различна дължина, което ще ви даде възможност да оформите повърхността на пода както в старинните български къщи. А за облицовка можете да използвате изрезки от гнайсът, предлаган от Валмарг Стоун. Те също са с различна дължина. Изрезките са с по-малка дебелина – между 1 и 1,5 см, а плочите за настилка са дебели между 3 и 5 см.

камък за стена

Снимка:https://sebringdesignbuild.com

Стелажи или шкафове

Във винарната трябва да осигурите стелажи. Предлагат се климатични шкафове за съхранение на бутилки с вино, но можете да започнете първо с оформлението на облицовката и настилката, а за специален шкаф да отделите средства на по-късен етап.

Изискванията за стелажите са да са с височина между 70 и 90 сантиметра. Те трябва да са разположени така, че виното в бутилките да има непрекъснат допир с тапите. Тапата на всяка бутилка трябва да се допира до виното – това е едно от най-важните изисквания за съхранението.

камък за винарна

Снимка: https://sebringdesignbuild.com

Влажността и температурата

Тези два фактора трябва да се спазват стриктно, според изискванията.

Влажността във винарната трябва да бъде между 75% и 85%. За да следите стойността й, поставете влагомер в избата.

Температурата, която трябва да се поддържа във винарната, зависи от вида на виното. За качествено червено вино изискването е 18 градуса, за младо червено вино и розе – между 14 и 16, за качествено бяло вино – между 10 и 12, а за пенливо вино е достатъчна температура между 6 и 8 градуса.

облицовка с камък

Снимка: https://sebringdesignbuild.com

Защита от слънчева светлина

Много е важно домашната винарна да е без прозорци. Ултравиолетовите лъчи ускоряват окисляването на танина във виното, а това води до влошаване на вкуса, особено ако виното е бяло.

Важно изискване при съхранението – обръщане на бутилките на шест месеца

Дългогодишните производители на вино знаят не само правилото за непрекъснатия допир на тапата до бутилката. Още едно важно изискване е бутилките да се обръщат на шест месеца. Това също помага за поддържане на качеството и вкуса на виното.

облицовъчни камъни

Снимка: https://sebringdesignbuild.com/

Ако планирате да заредите винарната с вино от магазин

На първо място трябва да проверите дали виното, на което сте се спрели, ще може да отлежава. Важно е да видите и дали тапата на всяка бутилка е влажна, тоест поддържан е контакт с виното. Ако тапата е изсъхнала, виното в бутилката не е вече толкова качествено.