Външна облицовка на къща

Решили сте, че е време да направите външна облицовка на къщата, но още не сте направили своя избор. Ето няколко възможности, тяхната реализация и стойност.

Декоративна гипсова замазка

Това е една от най-разпространените замазки, която се нанася, след като стената е вече обработена и готова за нанасянето й. Обикновено се нанася върху мрежа или направо върху изолацията от полистирол или минерална вата. Може да бъде класическата замазка от цимент и пясък, както и съвременните полимерни замазки. Обикновено е с бял цвят, но може да бъде оцветена според желанието на собственика.

Има гипсови замазки, в които може да се сложат различни малки парченца от мрамор или гранит с различен цвят. Отличава се с голямо разнообразие на видове и повърхности, върху които да се постави. За целта се използват различни инструменти, които биват използвани от майсторите, които я нанасят.

Плюсовете на тази облицовка са, че е красива, а домът става светъл, приветлив. Основният минус на тази облицовка е, че не е дълготрайна. Податлива е на атмосферните условия, поради което след известно време трябва да се ремонтира.

Облицовка с тухли

Един от най-разпространените строителни материали е тухлата. Тя притежава красота, трайност и топлоизолация.

При традиционната зидария с тухли на практика имаме неограничени възможности за подредба, която може да варира в различни форми и габарити, което прави изборът достатъчно голям. Дори с обикновените тухли може да се покаже индивидуалност в облицоването, а в момента на пазара има тухли с нестандартна форма, чрез които се постигат неповторими резултати.

Има тухли, благодарение на които се придава старинен вид на постройката.

Тази облицовка се нанася върху вече изградената къща, а може също така да е дори върху изолация положена върху изградената постройка.

Основният плюс на този вид облицовка е, че правилно направена може да издържи десетилетия. Друго предимство е индивидуалното решение за цветовото разпределение, което да ви отличи от масата. Единствения недостатък е, че тя струва повече от гипсовата замазка.

Облицовка с камъни

Това е облицовката, за която се казва, че трае вечно. Камъкът се слави като символ на издръжливост и надеждност.

Облицовъчните камъни имат уникални естетически качества. В България един от най-добрите камъни е ивайловградския гнайс.

Облицовъчният камък, който се използва в архитектурата и интериора може да оказва силно емоционално въздействие върху човека. Облицовката с камъни е най-старата облицовка, която човекът е започнал да използва още от каменната епоха.

Технологията на поставянето на каменни облицовки не се е променила много през вековете. Облицовъчните камъни може да се използват за направата на пътека от камъни в градината, така и за външен и вътрешен интериор.

По настояще се използва облицовка, при която камъка се нарязва на тънки плочи, която с помощта на замазка се нанасят върху стената, но се използва и стария метод, в който големи камъни просто се наслагват.

Като облицовъчен камък гнайсът е подходящ и в двата случая. Ако се извършва класическата облицовка с камъни, тогава върху основата трябва да се укрепи допълнително, защото камъните са тежки и създават допълнителна тежест.

Трябва да кажем, че на пазара има и имитации на камъни, които са много красиви, но естествения камък винаги е по-добрия избор, ако искате да се отличите със стил и индивидуалност и направите нещо, което трае вечно.