Как да си направим каменна мозайка на стената от кокали гнайс

Искате да украсите дома с мозайка? Предлагаме ви красив и евтин вариант

Мозайката е желана във всеки дом. Тя изразява вкуса на обитателите и придава красота и уникалност. Мозайката може да е върху цяла стена или само като бордюр, може да е на ивици върху една стена. Дизайна можете да си създадете вие сами. Ние ви предлагаме лесен и евтин вариант за вашия проект. Но това не означава, че няма да е впечатляващо красив. Защото ви предлагаме да използвате красотата на ивайловградския гнайс от Валмарг Стоун.

 

 

Мозайка с кокали от гнайс

Гнайсът от Ивайловград е в два цветови нюанса: златистобежов и сребристосив. За вашата мозайка Валмарг Стоун предлага евтин продукт: кокали от гнайс. Тези кокали са с дължина до 40 см. Дебелината и ширината им са около 4 см.

Изберете цвета, който подхожда на интериора или екстериора ви, в зависимост от това, къде ще създадете мозаечното творение. Ако прецените, че за дизайна си можете да съчетаете сектори в единия цвят със сектори в другия цвят, можете да направите пробно подреждане, преди да ги купите.

 

кокали гнайс

 

Как ще извършите закрепването на гнайсовите кокали върху стената

За по-добро закрепване трябва да наредите кокалите върху мрежа. Залепете ги върху мрежата и оставете да изсъхне. За изсъхването ще са необходими до 3 дни. След това можете да монтирате мозайката върху стената на предвиденото място.

Ако сте планирани голямо мозаечно пано, по-добре е първо да направите отделни сектори, ивици и т.н. – части от окончателната цяла мозайка. Например за цяла стена е добре да изработите мозаечни ивици. Когато ги монтирате върху стената, местата на сглобяване няма да личат.

 

кокали гнайс за стена

 

Варианти за краищата на мозайката

Ако мозаечният ви проект е на ивици, правоъгълен, квадратен, мозайката трябва да е с равни краища. За по-нестандартни проекти можете да комбинирате оригиналната форма с рошави краища – те ще допринесат за атрактивността.

 

Мозайка за цяла стена

Облицоването на една страна изцяло с мозайка е проект, който ще ви отнеме повече време, но красотата, която ще излъчва тази обширна гнайсова повърхност, си струва.

 

гнайс за каменна мозайка

 

Можете да съчетаете блясъка на гнайса с блясък на безцветни стъклени парченца, пръснати по повърхността. А можете да предвидите пръснати цветни акценти в друг цвят. Например за златистобежовите кокали можете да потърсите камъчета или стъклени парченца в златисто, а за сребристосивите – камъчета или стъклени парченца в сребристо.

Мозаечната стена е еднакво подходяща за хола, спалнята и коридора, дори за кухнята. Ако планирате освежаване или по-сериозен ремонт на офиса, непременно помислете дали да не облицовате стена от него в мозайка. И в дома, и във вилата, и в офиса мозаечната стена е еднакво желан атрактивен елемент.

 

Мозайка за бордюр или колона

Колоните в дома, офиса или вилата са много подходящи за облицоване с мозайка. Тук можете да прецените дали предпочитате да ги облицовате изцяло, или донякъде.

 

кокали от гнайс за облицовка

 

Създайте мозаечен проект за камината – облицовайте я изцяло или облицовайте бордюр около нея.

Мозайката като бордюр може да намери множество приложения. Това може да е бордюр долу около стените, с ширина по ваша преценка. Навън в двора също има подходящи места за бордюри с мозайка от гнайсови кокали – например покрай пътеката, по декоративна стена, около басейна, по преливника.