Поддържане на външната настилка от естествен камък през зимата

Как да поддържаме настилка от естествен камък през зимата – това е въпрос, на който търсим отговор още преди да настъпят минусовите температури. Трябва да сме подготвени с предварителни мерки, както и с препарати, за да запазим красотата на външната естествена каменна настилка.

 

външната настилка от естествен камък

 

Специалистите ще ви посъветват да осигурявате периодично запечатващо покритие

За първи път след полагането на настилката, а след това веднъж годишно трябва да се нанася запечатващ слой, който да предпазва от резки температурни промени и от действие на всякакви разтвори и материали, изсипани или разляти върху нея. Този слой импрегнира повърхността и я предпазва и от действието на водата – ако тя съдържа минерали, ще оставя петна върху каменната повърхност, ако не я защитите чрез запечатване. То запълва порите на каменния материал и така осигурява по-добра защитеност.

Подновете запечатващото покритие на настилката от гнайс преди да настъпи зимата, за да осигурите ефикасна защита. Можете да възложите това на специалисти или да положите запечатващото покритие сами.

 

запечатващо покритие за външна настилка от естествен камък

 

Когато падне сняг

Снегът, който остава върху каменната настилка, замръзва и се образува слой от лед. При натрупване на сняг го почистете, за да не допуснете заледяване. То действа неблагоприятно върху повърхността на настилката и върху запечатващия слой. А ако няма запечатващ слой, водата, проникнала в порите на камъка и замръзнала в тях, ще създава рискове от образуване на пукнатини.

Ако за настилка сте използвали гнайс от Ивайловград, можете да бъдете спокойни за издръжливостта й. Този материал е с много ниска водопропускливост и е по-издръжлив от другите видове камъни за настилка.

 

Поддържане на външната настилка от естествен камък през зимата

 

Почиствайте редовно от прах, кал и други замърсявания

Почистването на каменната настилка трябва да се извършва през цялата година. Замърсяванията могат да образуват петна върху настилката, особено ако няма запечатващо покритие или то е положено отдавна, преди повече от година. След това почистването на петната е трудно и някои от тях с по-агресивни съставки могат да повредят настилката.

 

предпазване на настилка от камък гнайс

 

Ако се е образувало петно например от разлята течност

Понякога по невнимание може да изсипете някаква течност върху настилката. Забършете и изплакнете веднага дадения участък, за да не дадете възможност на течността да действа, ако тя е с разяждащ ефект, ще наруши целостта на материала.

Ако трябва, потърсете почистваща фирма, за да отстрани петното. Почистващите фирми използват подходящи препарати и ще подберат такъв, който няма да повреди настилката.

 

защита на камъни за настилка

 

Ако настилката няма запечатващо покритие

Ако не сте защитили настилката от камък със запечатващо покритие с импрегниращи и защитни свойства, трябва редовно да я почиствате. Дори да не е паднал сняг, да не е кално поради дъжд, почиствайте редовно от замърсявания.

Най-добре е периодично каменната настилка да се почиства със специална машина или да се шлайфа. За по-подробно обяснение на това, къде да намерите и как да използвате машини за почистване, се обърнете към специалистите.

Важно е да не допускате проникване на вода в порите на камъка, защото при проникване навътре в материала се получава така наречената „пълзяща влага“. Тя увеличава размерите на порите и постепенно се появяват пукнатини, особено при минусови температури, когато водата в порите на камъка замръзва.

Подсушавайте каменната настилка, за да не допускате такова проникване на влага навътре в материала и пропукване при замръзване на намиращата се във вътрешните пори вода.