Лепене на настилка от плочи естествен камък

Настилките от естествен камък са красиви и дълготрайни. Качествата на естествения материал гнайс от Ивайловград го правят предпочитан материал за красиви настилки в двора и в интериора. 

 

настилка от естествен камък

 

Специални изисквания за работата с плочи от естествен камък

Когато се полага настилка от естествени камъни, не са подходящи стандартно прилаганите методи на работа, както и стандартните продукти. По-нататък в настоящия материал ще опишем подробно как се извършва лепенето и какъв грунд се използва.

Методи за полагане на плочи от естествен камък

За настилка от естествен камък гнайс, се използват следните методи:

  • механично закрепване
  • залепване
  • комбинация от двата метода.

Изборът на метод за закрепване на плочите зависи от вида на камъка и от терена. В повечето случаи се използва залепване. То може да е тънкослойно, среднослойно или дебелослойно.

Лепилата и фугиращите смеси

За да сте сигурни, че ще постигнете здравина на залепване на плочите и здравина на фугите, използвайте само материали, предназначени за естествени камъни, и материали и смеси, препоръчани от специалисти.

Подготвяне на основата

Основата на настилката трябва да е устойчива. Много важно е да няма замърсявания. Ако домът е нов, е за предпочитане да изчакате поне три месеца, за да се извърши естественото слягане.

Неравностите в основата трябва да се коригират с ремонтен разтвор. След като изсъхнат коригираните зони, можете да пристъпите към подреждането на плочите за настилка.

 

Лепене на настилка от камък

 

Залепване на плочи с лепило за естествени камъни

Осигурете достатъчно лепило за цялата площ. Нанасяйте го с маламашка. Ако камъните са неравни, на места слоят лепило трябва да е по-дебел. Важно е в лепилото да има трас. Това е скала от вулканичен произход, която се втвърдява лесно, дори под вода, и се използва като хидравлична добавка. Така слоят лепило ще бъде по-устойчив на влиянието на околната среда.

Залепване на плочи с грунд от пясък, цимент и лепило

За залепване на плочи от ивайловградски гнайс за настилка може да се използва и смес от пясък и цимент с добавяне на лепило, като след това към сухата смес се добавя вода до получаване на гъст разтвор. Пропорциите са пясък към цимент 2:1, към тях добавяте 20% лепило, а след това смесвате с вода и разбърквате.

Добавянето на лепило осигурява гъвкавост на сместа. Освен това без лепило както бетонната основа отдолу, така и естествените каменни плочи отгоре много бързо ще попиват водата и няма да се получи здраво залепване.

Сместа, която представлява грунд за каменните плочи, се нанася не върху целия терен, а на ивици от по половин метър, за да не засъхва.

 

Залепване на плочи камък за настилка

 

Фугиране

При подреждане на камъните за настилка трябва да се оставят фуги с ширина около 1 см. При фугирането те се запълват с разтвор след изсъхването на залепените плочи. Във фугите се изсипва от фугиращата смес и след изсъхване остатъците се почистват с телена четка.

Изберете подходяща фугираща смес. Тя трябва да е силно еластична и с повишена водоустойчивост. Още едно важно изискване е да е устойчива на замърсявания.

Как се постига нивелиране на настилката

При настилка на голяма площ на всеки 4 метра се закрепва по една плоча, която служи като ориентир за нивелация.

Подгответе всички материали и спазвайте правилата при залепването на плочите. Така ще постигнете здрава настилка, която ще грее с красотата на камъка от Валмарг Стоун.