Каменни пътеки с тревна фуга

Вдъхновени от едновремешното оформление на дворовете, все повече собственици на къщи с дворове избират пътеките от каменни плочи, атрактивно очертани от тревна фуга. Тези пътеки са много по-красиви от бетонните, тъй като се използва естествен камък. Допълнителното рамкиране с тревно озеленяване слива екстериора с природните околности. Такива пътеки се изграждат лесно, а за да изглеждат впечатляващи и да искрят с естествен блясък, изберете за тях гнайсов камък от Ивайловград.

 

Каменни пътеки с тревна фуга

 

Важно е първо да изравните и обработите терена

За да можете да изградите пътеки така, че да не се изкривят и да са удобни за минаване, е препоръчително да изравните терена, ако не е равен. Можете да направите това с мотичка. След като заравните, теренът трябва добре да се отъпче.

Ако мястото, където ще положите пътеките, е обрасло с трева, трябва да почистите терена от нея. След това във фугите между вече положените плочи лесно може да се засадят семена райграс, за да израсне трева, освежаващо обграждаща плочите.

 

как се полагат камъни за пътека

 

Полагане на слой от пясък и чакъл

За да може да се постигне по-голяма стабилност на пътеките от каменни плочи, е по-добре да нанесете и слой от пясък или чакъл, смесен с глинеста пръст. Този слой има и друга функция – той ще осигури достатъчна дълбочина за проникване на корените на тревистите растения. За още по-добро изравняване върху него нанесете тънък слой само от пясък.

 

изграждане на настилка с камък

 

Изборът на каменни плочи

Каменните плочи са здрав материал, отличаващ се с висока устойчивост на атмосферните условия. С гнайс от Валмарг Стоун, особено с полигонални плочи, ще постигнете старинния вид на каменни пътеки в българските къщи и ще можете да изберете от двата цвята гнайс, за да подхожда на цялостната обстановка и на предпочитанията ви. За да може да се ходи по-лесно, особено ако имате малки деца и възрастни хора, изберете по-малки по размери плочи.

Подредете плочите така, че да са с лицевата страна нагоре. Ориентировъчно можете да групирате полигоналните плочи, но в процеса на подреждане може да се наложи да разместите, за да се постигне по-добра форма и повече удобство. Важно е да отделите достатъчно време за подреждането, така ще си гарантирате удобство за ходене по пътеките. Не трябва някои плочи да стърчат над общото ниво. След това, когато тревата между тях поникне и достигне голяма височина, ще трябва да я косите, а различното ниво на плочите ще затруднява това.

 

неоформен гнайс за настилка

 

Фугите между каменните плочи

Препоръчваме ви да оставите фуги между плочите с ширина най-много 10 см. По-широките фуги ще затрудняват ходенето по пътеките.

Във фугите насипете пръст до 2/3 от дълбочината и засейте тревните семена. Добре е да добавите и тор, за да подхраните. Поливайте редовно.

 

тревна фуга за пътека от гнайс

 

Почистване на тревните фуги

За доброто състояние на фугите трябва да ги почиствате редовно от растителни отпадъци и замърсявания. Можете да ги почиствате лесно с метална метла. 

Освен с трева фугата може да бъде засята със семена на нискостеблени покривни цветя, билки или подправки. Ефектът е поразителен!

 

пътека с фуга от цветя

 

Ако целият двор е затревен

За да можете да отделите добре визуално пътеките от останалата част на двора, трябва да поставите бордюри. За пътеки от гнайсови плочи е подходящ бордюр от малки парчета гнайс, кокали или павета. Те се подреждат лесно и ще образуват ефектен бордюр.

 

бордюр за пътека от камък