Как се фугира настилката от естествен камък

Настилката от естествен камък допринася за красив вид и в интериора, и навън – на верандата или в двора. Привлекателният вид на плочите от естествен камък и издръжливостта на този материал на атмосферните условия и на ежедневното преминаване по настилката са предимства, които привличат много хора, обръщащи се към естествените материали за обзавеждане и оформяне на дома, вилата, селската къща.

 

Как се фугира настилката от естествен камък

 

Правилното фугиране е важно, за да не пропускат фугите

След полагане на плочите от камъни за настилка трябва да се запълнят фугите между тях. Правилното фугиране е важно, за да не се допусне проникване на влага. Тук ще разгледаме състава на разтвора, с който се фугира между плочи от естествен камък, както и самите дейности по фугирането. Придържането към изискванията за фугиране гарантира дълготрайна устойчивост на фугите на настилката.

 

Дълбочина и ширина на фугите

За да се постигнат оптимални фуги, дълбочината им трябва да е между 0,8 и 1 см, а ширината им 1 см.

Тези размери на фугата са достатъчни, за да може фугиращият разтвор да проникне навътре и да се постигне добро уплътнение.

 

фугиране на камък

 

Подготвяне на сместа за фугиране

Сместа за фугиране трябва да се състои от равни части пясък, цимент и лепило. Към тази смес добавете вода, докато постигнете желаната гъстота – гъста смес.

Важно е гъстотата да е достатъчна. Ако сместа е прекалено рядка, след като бъде нанесена, нивото на запълване ще спадне. А ако гъстотата е прекалено голяма, сместа няма да може да проникне навътре и да запълни добре фугите и така след изсъхване лесно ще прониква влага.

 

Подготвяне на сместа за фугиране на камък

 

Предварително навлажняване на фугите

Преди да започнете фугирането, трябва леко да навлажните фугите. Така ще подготвите повърхността и няма да се поеме влага от разтвора за фугиране. За навлажняване използвайте помпичка. Не мокрете прекалено много, за да не се разводни и самата смес за фугиране, когато я нанесете.

Обикновено площта на настилката е голяма. Ако времето е горещо, тя ще изсъхне много бързо след навлажняването. Затова ако трябва намокрете отново и отново, за да може вътрешността на фугите да е достатъчно влажна, когато нанасяте сместа за фугиране.

 

Нанасяне на разтвора във фугите и обработване след изсъхване

Нанесете фугиращата смес във влажните фуги. Използвайте шпатула или кофичка, или и двете. Изчакайте да побелее леко и да изсъхне. След това е време да изравните повърхността на фугите. За целта ще ви трябват шпатула и телена четка. Първо изстържете издаващите се частици с шпатулата, а след това заравнете окончателно, като използвате телената четка.

След обработването и изравняването почистете повърхността на настилката.

 

слагане на камъни за настилка

 

Фугите ще изсъхнат след около 24 часа

За да изсъхнат фугите, е необходимо да изминат около 24 часа. През това време не трябва да се преминава по настилката.

 

Ако настилката е външна и ще се подлага на големи натоварвания

При външна настилка, която ще се подлага на големи натоварвания, трябва да се оставят и разширителни фуги. Тези фуги са еластични служат за поемане на термичните разширения и натоварването. Посъветвайте се със специалисти за начина на оформянето им и колко такива фуги трябва да се оставят.

 

външна настилка с камък