Какви камъни да изберем за настилка – рязани или полигонални плочи

Настилката е не само удобство за поддържане в дома и покритие на пътеката или площадката навън. Тя трябва да е издръжлива и лесна за поддържане. Популярен избор е естественият камък, а още по-удачно е да се спрете на гнайсови плочи. Затова ви препоръчваме гнайсовите продукти на Валмарг Стоун.

 

камък за настилка

 

Качествата на гнайса

Гнайсът се отличава не само с издръжливост. При замръзване той не се поврежда и затова е подходящ за външни настилки. Не е необходимо и да се запечатва с покриващ слой, също поради издръжливостта си. Гнайсовите плочи на настилката ви ще запазят вида и здравината си с десетилетия. Можете да изберете и естествен камък.

Валмарг Стоун предлага и двата материала, в два нюанса – златистобежов и сребристосив.

 

гнайс за настилка

 

Какви камъни за настилки от Валмарг Стоун можете да поръчате

Скалните материали, предлагани от Валмарг Стоун, може да бъдат с естествена форма или обработени. Ивайлоградският гнайс е с дебелина между 1,5 и 4,5 см. Размерите им са различни.

Ако се спрете на рязани каменни плочи с правилна форма, вариантите са с дебелина между 1,5 и 2,5 или между 2,5 и 4,5 см. Ширината също е в няколко варианта: 10, 15, 20, 25 и 30 см. Дължината е свободна.

Камъкът от Ивайловград за настилка е с дебелина между 3 и 5 см и два варианта на ширина – 35 и 40 см, а дължината е свободна.

Ако се колебаете дали полигоналните плочи, с неправилна форма, или правилно изрязаните са за предпочитане, запознайте се с краткото описание на двата вида, за да сравните и направите избора си.

 

Рязан камък с правилна форма

Тази форма на плочите е обикновено правоъгълна. Дължината им зависи от каменния къс, от който са отрязани. Това е подходящ избор, когато интериорът ви е в съвременен стил, с изчистени правилни форми и прави линии. Същото важи и при избор на плочи за екстериор – веранди, площадки, пътеки.

Подреждането на плочите е по-лесно, когато са с правоъгълна форма. Така ще ви е необходим по-малко материал, а и лесно ще изчислите колко ще ви трябва за дадената настилка.

Нареждането на правоъгълни плочи е за предпочитане и при външна настилка, когато по нея ще преминават тежки автомобили.

 

рязан камък

 

Необработен камък с неправилна форма

Все повече собственици на домове избират старинния стил на обзавеждане на дома, при който по-добрият вариант на настилка е с плочи с различни форми, полигонални, както и в миналото са ги използвали. Такива плочи от Ивайловградски гнайс са подходящи и за външна настилка в битов стил.

Подреждането на неоформен камък е по-трудно. Трябва да предвидите резервен материал, да купите и по-малки парчета, за запълване между големите плочи. Самото нареждане отнема повече време, докато се разпределят и напасват отделните парчета.

Полигоналният гнайс е особено подходящ за външни настилки, за нареждане върху пясък, чакъл и други подобни повърхности. Ако предпочитате нареждане, без залепване, което е честа практика при външните настилки, тези плочи са по-подходящи – различните им размери ги правят удобни при всякакви малки неправилности и извивки на терена.

 

неоформен камък

 

Правилният избор – според мястото, целите, визията за настилката

Изборът на вида на камъка, рязан или полигонален, в унисон със стила на дома и двора, ще помогне за лесното и красиво вписване на настилката в цялостния интериор и екстериор.