8 идеи за облицовка на камини

Камината е гаранция за уют в дома, в студените дни и вечери. Тя осигурява комфорт, за кафе със семейство и приятели, или за четене. Самото оформление е също толкова важно, колкото топлината. С подходящи материали ще постигнете очарованието на едновремешните камини, ще допълните по неповторим начин интериора на стаята в битов стил. Той е особено подходящ за камината в дома, тъй като огънят ще ви върне в старите времена, а облицовката с естествени материали ще допринесе за старинния вид и на камината. Но и модернистичният, изчистен стил има своята привлекателност. Изборът е ваш. Ето някои идеи за материали за облицовка.

Мраморна облицовка

Мраморът впечатлява с пъстрите си рисунки. Можете да подберете цветове в унисон с интериора на стаята. Ефектът е поразителен. Естествената красота на мрамора като естествен материал ще украси и камината. Освен привлекателния вид мраморът притежава и други ценни качества – той е устойчив на топлина и влажност.

Мраморна облицовка

Облицовка с гранит

Гранитът също привлича с пъстрота на цветове, както и със здравината си. Камината, облицована с гранит, ще запази привлекателността си дълги години, когато той се полира. Но и без полиране този материал се почиства и поддържа лесно. И при гранита можете да избирате цветове според интериора на стаята, в която ще изградите камината.

Облицовка с гранит

Облицовка с гнайс

Ивайловградският гнайс също ще се впише в интериора като облицовка за камината. Валмарг Стоун предлага гнайс в две разцветки – златисто-бежов и сребристо-сив. Предимството на този материал е не само естественият блясък, красота и здравина. Можете да изберете от няколко варианта. Единият е облицовка с полигонални плочи – с естествените си форми, различаващи се, както естествените камъни в природата, те ще ви върнат в стари времена и ще внесат своя дял за уют и топлота. Рязаният камък е с правилни форми, с размери от 10 до 30 см. А за по-евтин, но също впечатляващ резултат можете да изберете облицовка с кокали. Ширината на кокалите, предлагани от Валмарг Стоун, е от 3 до 5 см.

Облицовка с гнайс

Облицовка с дърво

Облицовката на камини с дърво е запазила популярността си. Дървото също притежава чара на естествения материал. С използване на изолационен материал под дървената облицовка видът й ще се запази и ще привлича погледите.

облицовка на камини

Облицовка със стъкло

За по-модерен стил на облицовка можете да изберете стъклото. Форматираното на плочки стъкло ще отразява светлината и пламъците, което е основното му предимство.

Облицовка със стъкло

Комбинирани облицовки

Все по-често се използват и комбинации от материали за облицоване. Често избиран вариант е стъкло с мрамор или гранит. Можете да изберете и други комбинации, съчетавайки цветове и стремейки се към по-старинен или по-модерен дизайн.

облицовка с естествени материали

Облицовка на камина заедно с ниша за дърва

Удобно е кътът за дърва да е подръка. Изградете го в близост до камината и облицовайте и него в същия стил. Така ще постигнете цялостен ансамбъл.

Облицоване на камината и стената над нея, или цялата стена

За по-оригинален проект продължете облицовката над самата камина, за да получите облицована ивица от пода до тавана. А ако желаете още по-впечатляващ мащаб и смятате, че това ще се впише в интериора, облицовайте и цялата страна.