Покриви с гнайс от Ивайловград – каменни плочи

Изработката на покриви от тикли (гнайс) са специфична дейност, изискваща голяма съсредоточеност по време на работата. За реденето им е необходимо непрестанно движение, а всичко това натоварва – както физически, така и умствено.

гнайс от Ивайловград за покриви

Разпространение

Каменните плочи представляват естествен материал, който не може да се сравни с нито един от съвременните високотехнологични варианти за покрив, създаден специално за изпълнението на тази цел. Издържали са векове наред – използвани са при старите български къщи. Запазили са облика си и възвръщат популярността си в много краища от страната, но най-често могат да бъдат видени в малките родопски селца.

Реставриране

Реставрацията на стари къщи е доста специфична работа. Винаги е добре да ползвате помощта на специалисти, за да се справите максимално добре с всеки етап на работата. Това ще допринесе за спестяването на неприятности, финансови средства и време. При всички положения обаче тиклите ще са ви необходими, за да се придаде завършек на реставрираната къща.

реставриране на каменни покриви

Покритието от каменни плочи

Каменните плочи гнайс от Ивайловград, които се използват за покритие на покрив, са наричани още синьо злато и плочи от благороден камък. Предоставят отлични възможности в архитектурно-строително отношение. Това ги прави предпочитан и доста търсен материал за покриви. Понякога той е и единственият възможен за реализация на замисъла.

Външен вид

Покривът, направен от тикли, е не само емоционален и успешен завършек на представата за дом, той е и вечен, изключително надежден и естетически издържан архитектурно-строителен материал.

Покривите от камък могат напълно да удовлетворят всякакви изисквания:

  • за естетика – красота и оригиналност на покривната архитектурна пластика;
  • за екологичност, тъй като материалът е с напълно естествен произход;
  • икономичност, тъй като инвестицията е изключително дълготрайна.

покрив с тикли от гнайс

Приложение

Приложението на тиклите гнайс от Ивайловград е универсално. Практически материалът може да бъде използван без ограничение за всякакъв тип сгради с наклон на покрива между 11° и 90°. Каменните покриви могат да се прилагат при ново строителство и при реконструкция. Приложими са за покриви, които са изпълнени от бетон, дърво или метал.

Сигурност и надеждност

Поради естественото импрегниране на материала, неговото крепежно решение подсигурява целостта на покритието срещу въздействия от дъжд, вятър и сняг. При необходимост да се стъпва върху завършения покрив тиклите не се чупят.

Монтаж

Монтажът е лесен и бърз. Той се осъществява с помощта на специални куки или чрез директно приковаване. Пироните и куките, пригодени за целта, са изработени от неръждаема стомана.

Характеристики

Теглото на този покривен материал варира от 28 до 30 килограма за един квадратен метър. Обикновено се плочи в два размера: 20/30 сантиметра и 20/40 сантиметра.

Дебелината на тиклите може да бъде между 6 и 8 милиметра. Покривната повърхност е доста разнообразна благодарение на различни модели за аранжиране и подреждане на плочите.

Обща информация за покрива

Покривът е т.нар. пета фасада. Освен от материалите, състоянието му зависи от цялостното положение на сградата. Ако оставите покрива в лошо състояние за дълго време, влагата, проникваща през него ще премине през стените на сградата и ще достигне до основите, което с течение на времето може да доведе до разрушаването й.

Здрав покрив е нужен, за да се постигне стабилност и добър облик на всяка сграда. Той ще я запази от всякакви природни явления като слънце, дъжд, вятър или сняг. Гнйсът от Ивайловград е изключително надежден материал. Вижте всички причини, за да го използвате.

Не чакайте да стане прекалено късно, за да започнете ремонта на каменния покрив, който въпреки и по-рядко все пак се нуждае от поддръжка. Колкото по-рано го направите, толкова по-евтино ще ви излезе.

Насладете се на красотата на каменните покриви при старите български къши в Родопите: