Облицовки с рязан камък от Ивайловград

make facing with stone a wall

1Ако сте решили да облицовате с камъни стена, стълбище, колони, камини или други части от интериора или екстериора на вашия дом, най-добре е да изберете за целта рязан камък от Ивайловград, поради отличните му физико-механични показатели на здравина и издръжливост, които са най-големите предимства на Ивайловградския гнайс.

Първата причина да сторите това е, че правилните им форми позволяват по-лесното им поставяне. При подредбата им не се губи излишно време, а всичко става бързо и лесно.

Друга причина да изберете рязани камъни е тази, че използвате цялото количество, без да остава фира, като не губите също така материал в разкрояване и изрезки.

Качеството, здравината и красотата на рязаните камъни са всъщност едни от основните и главни причини, поради което все по-често напоследък са търсени и предпочитани за облицоване в жилищни и обществени сгради.

3Какво е необходимо, ако сте решили да поставяте рязани камъни:

Най-подходящите за целта са рязани камъни от Ивайловградски гнайс като съобразите с желания размер и цветова гама. Рязаните камъни се продават в стандартни размери от 10 до 30 мм ширина и свободна дължина. Бихте могли да си закупите и по-тесни, и по-широки, така че да ги редувате и да ги подредите в различни фигурални композиции според вашите предпочитания. Дължината им лесно може да се корегира, като изрезката се уползотворява пълноценно.

За залепването на облицовъчни камъни е необходимо циментово лепило, което се продава на прах и се разтваря до нужната консистенция с вода, като се следи да няма бучки. Изберете такова лепило, което да издържа на по-големи натоварвания. Гъстотата преценете като поставите лепило на камъка и то не се разлива, но в същото време е еластично и не е твърдо като буци.

Необходими ви са две мистрии – едната с ширина около 30 мм за нанасяне на лепилото върху рязаните камъни и втората – с ширина 8 мм за нанасяне на фугите.

За почистване на евентуални остатъци от лепилото или фугите върху повърхността на рязаните камъни са нужни мокър парцал и четка с по-твърд косъм или направо телена четка.

Трябва да си закупите фугираща смес или разтвор за фугиране след като сте залепили рязаните камъни. Тъй като обикновено фугите не са малко, то използването на фугиращи смеси е по-скъпия вариант. Ако искате нещо по-евтино, бихте могли да си направите сами фугиращ разтвор, като смесите фин пясък и цимент. Трябва да знаете, че в този случай цвета на фугата е сив и, ако искате да промените цвета й още в самото начало, без да я боядисвате в последствие, бихте могли да прибавите към сместа желания от вас цвят боя.

За придаване на по-голям блясък и яркост на характерния цвят на камъка от Ивайловград, а също така за предпазване на гнайса от вредни външни въздействия и захабяване е добре да бъдат лакирани след тяхното поставяне. В магазините се продава специален лак за камъни, който е безцветен и е на водна основа. Не е така лъскав като обикновения и настина след лакирането камъните изпъкват още по-добре, без да лъщят и да се натрапват неприятно с излишен блясък.

Поставянето на облицовъчни камъни не е никак трудно и лесно би могъл всеки да се изпробва, особено ако първото ви поставяне не е на важно и много видно място в дома. С времето и практиката ще откриете сами тънкостите и ще се усъвършенствате.

Така че, ако имате добра идея и вдъхновение не се страхувайте да експериментирате. Резултатът със сигурност ще ви удовлетвори и вдъхнови за следващи решения за облицовки с рязани камъни.