Къща от гнайс, дърво и стъкло – за тези, които предпочитат дом от естествени материали

Естествените материали не само ще придадат уникален вид на дома ви, но и ще осигурят постоянен уют, който само тези материали могат да излъчват. Използвайки естествен камък, като гнайс от Ивайловград, съчетан с дърво и подходящи по големина прозорци за всяко от помещенията, ще постигнете хармония и привлекателност както на екстериора, така и и на интериора на къщата. Не на последно място, дори и отпадъците няма да замърсят околната среда, тъй като са естествени материали.

 

гнайс за стени

 

Камъкът и дървото – утвърдени през вековете материали за строеж

Както камъкът, така и дървото са материали, използвани през вековете за строеж на домове и други сгради, съчетаващи красотата на естествените материали от природата и възможността  постройките да „дишат“.

 

Предложения за гнайс и дърво за строеж

Особено изпъква красотата на камъка, ако използвате ивайловградски гнайс от Валмарг Стоун. Изберете от гамата гнайсови продукти подходящите за облицовка и настилка. Двата цвята – златистобежов и сребристосив – са универсални и се съчетават лесно с различни цветове на дървото. Настилката ще бъде по-впечатляваща, ако я изпълните с павета от гнайс – с класическа форма или тип „Антик“.

Видовете дървен материал са много и имате богат избор – европейски дъб, бук, ясен, чам и други. На пазара се предлагат и каси и первази за врати.

 

Използвайте каменна вата за изолация

За изолация е препоръчително да използвате каменна вата. Тя ще осигури не само топлоизолация на дома ви, но и звукоизолация, а и противопожарна защита. Тоест с изолиране с каменна вата ще постигнете едновременно няколко предимства. Този материал е паропропусклив, има ниска хигроскопичност и не дава възможност за натрупване на прах и бактерии.

Каменната вата е екологично чиста и може да се рециклира. Тя се получава от вулканични материали, като базалт или доломит, към които се добавят други скални материали. Освен това в материала има и слепващи съставки.

 

ивайловградски камък за къща

 

Къде можете да използвате каменната вата за ефективна изолация

Използвайте каменна вата за изолиране на външни и вътрешни преградни стени, на подове и покриви, както и на окачени тавани.

 

Вътрешен двор за големия дом

Ако проектът ви е за голям дом, той ще стане още по-привлекателен с вътрешен двор. Това е място, което може да се превърне в красив кът с градина и бордюри павета или гнайсови кокали. Добавете водно басейнче, фонтанче, вадичка с настилка и бордюр от гнайс – и ще получите привлекателен кът за отмора и за игра на децата.

 

гнайс за басейн

 

Пуснете много светлина в дневната с широки прозорци

За дневната прозорците трябва да бъдат големи, за предпочитане френски прозорци – от пода до тавана. Дървените капаци ще осигуряват защита при неблагоприятно време. Ако дизайнът включва вътрешен двор, добре е прозорците да са на две стени – на стената, която гледа към вътрешния двор, и на срещуположната, която е от лицевата страна на дома.

 

камък за облицовка

Спалнята, кухнята и винарната – с преобладаване на дървения материал

Както в спалнята, така и в кухнята, така и във винарната, ако решите да създадете такава, ще преобладават елементите от дърво – леглото и допълващите мебели в спалнята; шкафове и рафтове, маса и столове в кухнята; рафтове и бъчви във винарната. Допълнете с декоративни битови предмети – черги и покривки, дървени сувенири.

 

облицовки с гнайс за кухня