Кой е най-подходящият камък за барбекю, камина, пещ или фурна

Съвременните варианти на огнището са неизменни спътници в ежедневието на семействата, живеещи в къщи с дворове. Вътре в дома камината придава уют с естествената топлина на огъня. В двора барбекюто, пещта и фурната служат за приготвяне на вкусна храна – печено месо, топъл хляб и други изкушения. А за да придадете привлекателен вид на вашето съоръжение за отопление или печене, най-добре е да го облицовате с гнайс от Ивайловград.

 

камък за барбекю

 

Основата за камината, барбекюто или пещта

Тъй като самата конструкция на съоръжението е доста тежка, необходимо е да изградите много здрава основа. За предпочитане е тя да е от стоманобетон. Основата може да се изгради така, че под нея да има ниша, в която да се складират дърва или въглища. Допълнително подът на горивната камера трябва да се изолира с огнеупорни плочи.

 

камък за камина

 

Какви материали се използват за камини, барбекюта, пещи и фурни

Материалите трябва да издържат на висока температура, затова Ивайловградският гнайс е подходящ за облицовка на камини, барбекюта и пещи. Използват се огнеупорни тухли, а при зидането се използва специална термоустойчива спояваща смес. За зидане на сводеста форма се използват клиновидни тухли.

Горивната камера може да се изгради от бетон, но той трябва да е специален, огнеупорен, и цената му е висока. Освен това трябва да се изгради специален кофраж за горивната камера. По-евтино решение е отливане на покритие от огнеупорен бетон за стените и свода на горивната камера.

Естественият камък е устойчив материал, много подходящ за зидане на камини, пещи и други съоръжения за отопление и печене.

Друг материал, използван за тези съоръжения, е варовикът. Той се е прилагал още от римляните за производство на така наречения римски цимент: те смесвали варовик и вулканични скали, за да го получават. Римският цимент бил много използван при морски подводни конструкции, в които под въздействието на солената вода сместа от варовик и вулканична пепел, поставени в дървени форми, се превръщали в цимент.

И днес варовикът е широко използван за градеж, както и за обекти като камини, барбекюта и други, в които се пали огън.

 

камък за пещ

 

Разтворът, използван за спояване на тухлите и камъните

Ако изграждате барбекю от камъни, спояващата смес трябва да се приготви от цимент, глина и пясък. Количеството цимент трябва да е малко, една осма от обема на пясъка. След смесването им се добавя и глината. Сместа трябва да е еднородна, без бучки.

Формата и разположението на камината, барбекюто, пещта

Както формата, така и разположението на камината зависят от пространството, с което разполагате. В случай че не можете да отделите специално място за камина у дома, е много подходящо да помислите за ъглова камина или за такава, която ще се намира в стената между две стаи.

В двора можете да разположите така камината, барбекюто или пещта, че да спестите място, ако това е необходимо. Ще постигнете икономия на площ, като изградите съоръжението долепено до външната стена.

В зависимост от мястото и от предпочитанията ви изберете и формата на съоръжението. Не забравяйте, че освен практическо то може да има и декоративно предназначение. Най-популярното решение е сводестата форма. Тя се предпочита не само защото напомня на старинните камини. Сводът се отличава с висока товароносимост, така че може да поеме натоварването на комина, който ще изградите над него.

 

гнайс от Валмарг Стоун