Кладенци от камък гнайс Ивайловград

В миналото кладенецът е бил основна необходимост, осигурявайки вода за дома. Сега освен тази функция той придобива и декоративно значение, като украса на двора. Много семейства изграждат външна конструкция на кладенец от камък, за да внесат духа на едновремешния бит. Независимо дали искате декоративна конструкция, или ще използвате кладенеца за вадене на вода, облицоването му с гнайс от Ивайловград, в една от красивите му разцветки – златистобежово или сребристосиво, ще го превърне в бижуто на двора.

Кладенци от камък гнайс Ивайловград

Използване на естествен камък и дърво в конструкцията

Все повече се обръща внимание на комбинацията на естествени материали, като камък и дърво. Тази комбинация е позната от старите български къщи. Естествените материали притежават красота, която не се нуждае от сложни елементи на конструкцията, за да изпъкне.

Традиционно външната част на кладенеца – цилиндърът, се изгражда от камък. В днешно време по-икономичният вариант е бетонен цилиндър с каменна облицовка.

За цялостна композиция изградете дървен покрив над кладенеца. Това може да бъде познатата конструкция с триъгълен покрив, или друг вариант – например квадратен покрив. Още един вариант, който се изпълнява по-лесно, но е също впечатляващ, е с две вертикални греди и закрепена върху тях хоризонтална греда, на която е намотан синджирът с кофата.

камъни за кладенец

Облицоване на цилиндричната част на кладенеца

Много красива е облицовката на цилиндричната част с гнайсов камък Ивайловград. Можете да изберете облицовка с плочи от рязан камък, които се подреждат по-лесно. Друг вариант са полигонални плочи гнайс, с неправилна форма, както плочите, използвани в старинните облицовки. А най-икономичният вариант е облицовка с парчета, познати като кокали. Те са с дължина до 40 см и ширина между 3 и 5 см.

гнайс за кладенец

Обработване на дървената част

Дървената част от конструкцията на кладенеца трябва да се обработи и да се лакира, за да се защити от гниене.

Покриване с керемиди

Ако сте любители на вида на старинните кладенци, които имат покритие от керемиди на покривчето, потърсете от така наречените турски керемиди, използвани в миналото за покривите. Подредете ги със застъпване, редувайки ред с изпъкналата част нагоре и ред с вдлъбнатата част нагоре. Така влагата няма да прониква под керемидите и при дъжд водата ще се оттича извън покрива.

битов кладенец с камък

Ако кладенецът е декоративен, можете да го използвате като цветарник

Декоративният кладенец, облицован с ивайловградски камък, може да грейне в съчетание на красотата на гнайсовата облицовка с изобилие от цветя. Подредете саксии и сандъчета с цветя върху капака, вместо кофа използвайте кашпа от естествен камък или глина, а и покривът може да служи за окачване на кашпи с цветя.

Кладенецът може да се превърне в част от цял кът за отдих

Не е трудно да създадете цял кът за отдих, в който кладенецът да е от основните части. Можете да оградите къта със стена – Г-образна или П-образна, която да облицовате с гнайс от Валмарг Стоун. Допълнете с маса, също облицована с камък, а още по-добре ще бъде да добавите и зидано барбекю със същата облицовка.

старинен кладенец с камъни

Декоративно оформеният кът за отдих може да бъде с различни елементи, в зависимост от мястото, с което разполагате. Но кладенецът, независимо дали наистина се използва за вадене на вода, или е само декоративна конструкция, е незаменим в този кът.