Камъни за зидария

Къде се използва каменната зидария

Камъните за зидария са едни от най-търсените напоследък, тъй като се използват все по-често за изграждане на огради, стълби, различни стени и дори къщи.

палет с камъни за зидане

И днес в района на Ивайловград и отдалечените планински региони на Родопите още има запазени цели села с къщи, построени с този вид камъни. Те не са се изменили с времето, въпреки, че са строени преди повече от сто години.

zidar-9

В някои страни се търсят най-вече за изграждане на декоративни ниски огради между зелените площи на дворовете, които са част от ландшафта на градината.

къмък Ивайловград за зидане

Камъни за градеж от Валмарг стоун

Камъните за градеж, които предлага Валмарг стоун се добиват в село Камилски дол и село Дъбовец, намиращи се в община Ивайловград.

Ивайловградски гнайс за зидария

Тези камъни са вид гнайс, който обаче има мраморна сърцевина. Те притежават същите физико-механични показатели и предимствата на гнайса, но в съчетание с качествата на мрамора

гнайс за зидария

Мраморният състав на камъка за градеж ги прави едновременно здрави и лесни за обработка, тъй като са по-„меки“ от обикновения гнайс. Изградената с тях зидария се нарича бяла зидария поради светлия жълтеникав цвят на камъните.

зидария с камъни

Камъните за градеж се различават от останалите гнайсови плочи по тяхната по-голяма дебелина и височина. Дължината им е свободна, а формата им наподобява тухли четворки.

камък за градеж

Важно условие при предлагането на този вид камъни е да имат задължително една равна страна, която ще се използва за лице на зидарията. Друга обработка след техния добив не се прави и затова зидариите с тези камъни имат натурален вид, близък до природата на естествения камък.

камъни за зидария

От предлаганите продукти на Валмарг стоун камъните за градеж могат да се използват като вид тухли и да ги заместват във всички техни приложения. Изградените с тях стени и огради притежават здравината на камъка и неговата естествена красота. Този вид градежи са дълготрайни във времето и придават уют и топлина в дома.