Как да изберем най-добрите камъни за настилка

Все по-често хората се обръщат към естествените материали, за да внесат уюта и очарованието на природата в домовете си. Всъщност използването на естествени камъни за настилки е практика, позната от векове. Камъните са се намирали в изобилие, а здравината им е добавяла към предимството на естествената каменна настилка.

Съвременните тенденции при настилките – все повече в полза на естествените камъни

Естествените камъни са все по-чест избор, особено за настилки. За това, както вече посочихме, допринасят техният естествен вид и здравината им. Те идват от „работилницата“ на природата и съчетават преливащи се цветове. Настилките, изградени с тях, привличат веднага погледа. Такива са гнайсовите плочи и павета, предлагани от Валмарг Стоун, а освен това и шистовите камъни, травертинът, мраморът, гранитът и варовикът.

камъни за настилка

Характеристики на видовете естествени камъни

  • шистови – те са с тъмен цвят и много устойчиви. Подходящи са за входове, всекидневни, коридори, кухни.
  • травертин – той е малко по-мек от варовика. С него не можете да постигнете блестяща повърхност, но ако предпочитате матова, ще я имате с травертина. Едно от предимствата му е разнообразието от цветове и по-приятното, по-меко усещане, когато стъпите върху настилка от травертин. Но този материал може да се надраска или да задържи петна. Използва се за коридори, кухни, всекидневни и бани.
  • гнайс – това е здрав и устойчив материал, влагоустойчив, устойчив на химикали, огнеустойчив. Подходящ е за външни и вътрешни настилки.
  • мрамор – несъмнен фаворит от древността, когато мраморните настилки украсявали дворци. Това е още един материал податлив на надраскване и задържане на петна. Освен това абсорбира вода – имайте това му свойство предвид, когато планирате настилки на открито. Но красотата на мрамора е несъмнена. Освен това може да се нанесе запечатващ слой, който ще предпазва настилката.
  • гранит – това е може би най-твърдият естествен камък. Запазва блясъка си и не абсорбира вода. Можете да го използвате и за външни, и за вътрешни настилки. Препоръчва се за коридори, кухни, всекидневни, вани.
  • варовик – както отбелязахме, подобен по качества на травертина. Често запазва ивичестата си структура и предлага привлекателни шарки и цветове. Варовикът абсорбира вода, затова не е подходящ за настилки на открито. Препоръчва се за коридори, кухни, всекидневни, вани.

Колко материал трябва да подготвите

Важно е да предвидите резерв. Така няма да се наложи да търсите допълнително малко количество материал, ако закупеният не ви стигне. Освен това, ако в бъдеще правите някакви допълнителни орнаменти, резервният материал ще ви бъде подръка.

гнайс от Валмарг Стоун

Най-търсени са полигоналните плочи с естествена, произволна форма

За настилки най-предпочитани са естествено оформените плочи. Съчетаването им допринася за приятния ефект от настилката, с комбиниране на различни плочи с произволни форми. Можете да изберете полигонални плочи от естествен камък от Валмарг Стоун. Те се предлагат в два нюанса – златистобежов и сребристосив.

полигонални плочи от гнайс

Настилки с павета от гнайс

Валмарг Стоун ви предлага павета от гнайс за настилки. Те са два вида – стандартни и заоблени. Заоблените, в античен стил, се наричат антик. Паветата също са в два нюанса – златистобежов и сребристосив.

Гнайсовите павета не абсорбират вода. Още едно предимство е лесното им подреждане във фигури.

павета от гнайс