Изграждане на огнище с камъни за зидария

Огнището все по-често заема място в домовете, дворовете, градините. В миналото то е било използвано както за готвене, така и за отопление. То било централната, притегателна част на дома и обичайно го изграждали в центъра на общата стая. Днес огнището има повече декоративна цел, но може също да се използва и за отопление, и за готвене. Можете да го изградите и в двора или градината – тогава по всяко време ще имате място за готвене, особено за печене.

огнище от естествени камъни

Снимка: http://hngideas.com

Огнището – красив декоративен елемент на дома, двора или градината

Съвременните материали дават възможност огнището да не е просто обикновено съоръжение, а наистина привлекателна част на дома и стаята, двора или градината. Изградено от красиви камъни, то ще привлича и през топлия сезон, когато в него няма да се поддържа огън и няма да се използва често. Ако стаята или дворът имат битови елементи, то ще се впише чудесно в общото оформление.

каменно огнище в градината

Снимка: http://homesinnovator.com

Формата на огнището

Обичайната форма на огнището е кръгла. В някои стари домове изграждали огнище в ъгъла и то имало полусферична форма. Външно полусферично или сферично огнище можете да изградите и на двора.

огнище с камъни за зидария

Снимка: http://hngideas.com

Камъни за зидария за огнището

Избирайки камъните за зидария на Валмарг Стоун, ще придадете привлекателен вид на огнището. Цветът им е златисто-бежов, дължината и ширината на всеки камък е около 20 см, а дебелината – от 18 до 20 см. Цветът им е универсален и подхожда на всякаква гама на обстановката, както и когато планирате огнище в двора или градината.

В двора или в градината – отначало очертайте формата на огнището и направете изкопа

Започнете с очертаването на формата на огнището. Обикновено тя е кръгла, но може да предпочетете друга, например квадратна или правоъгълна.

След това направете изкопа на дълбочина, която предпочитате. Трябва да вземете предвид височината на стената на огнището като част от общата дълбочина. Обикновено е достатъчна дълбочина от 40-50 см.

камъни за зидария на Валмарг Стоун

Снимка: http://hngideas.com

Поставяне на дренажен слой

Много е важно на дъното на огнището да насипете дренажен слой. Той се получава чрез насипване на чакъл и пясък. Дренажният слой дава възможност за оттичане на водата, с която ще гасите огъня.

Оформяне на стените на огнището

Огнището ще стане по-красиво, ако е с правилна форма. Ако сте се спрели на кръгла форма, за по-лесно оформяне можете да си помогнете със стар метален казан или с огъната ламарина. Важно е да проверявате често за нивелирането, за да не се отклоните от правилната форма. Поставяйте камъните ред по ред и след това проверявайте нивелацията.

изграждане ан огнище

Снимка: http://hngideas.com

Оформяне на най-горния, завършващ ред

Оформянето на най-горния ред придава завършения вид на огнището. Отвън, отстрани, можете да добавите и ред други камъни, за да се получи по-интересен завършек. Една идея от Валмарг Стоун е оформяне на външен слой с кокали: те също се предлагат в златисто-бежов цвят. Ширината им е 3-5 см, дължината до 40 см, а дебелината – до 4 см.