Идеи за каменни алеи в градината

Един от елементите в оформянето на градината, който може да бъде различен по форма, големина и естетическа аранжировка е пътеката. Ще се опитаме да ви дадем няколко идеи за начин на изработка на пътека с употреба на каменни материали.

 

Пътека от каменни плочи

 

ивайловградски камък за пътеки

За целта са необходими каменни плочи с неправилна или правилна форма (в зависимост от предпочитанието) с дебелина 3-5 см и повече сантиметра. Плочи от ивайловградски гнайс биха били много подходящи за целта. Тъй като под плочите няма да има замазка, колкото са по-тежки, толкова по-добре.

Камъните се поставят на мястото, където по план трябва да се намира пътеката, а разстоянието между тях се определя от собственото ви виждане. Добре е да минете няколко пъти по пътеката, за да видите дали е избрано най-удобното място.

След като окончателно решите какво ще е местоположението на камъните, ги набивате към почвата, а в пространството между тях посаждате трева или фугирате със цимент.

При избор на трева за фугите бихте могли да се изберете или райграс, или дребна детелина – като при втория вариант се изискват по-малко грижи за поддръжка. Ако посадите райграс, изберете вид, който е издръжлив на натоварване, каквито са тревните смески за игрища. Съобразете избора си и с това дали пътеката е изложена на слънце или е под сянка.

За да бъде красива една пътека от камъни в градината с тревна фуга, трябва да се полагат грижи, които са свързани с редовното подрязване на тревата и периодичното й поливане. Този тип пътеки са много красиви, но трябва да се има в предвид, че в тревата се задържат повече боклуци и почистването е по-трудно.

Ако изберете да фугирате с цимент своята пътека от камъни в градината, ще си спестите по-нататъчни грижи и ще можете лесно да я почиствате и поддържате. Така по един лесен и сравнително бърз начин се прави удобна и функционална пътека.

 

Пътека от каменни плочи и мащерка

След полагането на плочите в земята, които са разположени според вашия вкус и на разстояние, което сте избрали е ред на мащерката. Мащерката може да бъде посадена от готов разсад или със семена. По евтин вариант за засаждане на мащерка е от семена, които се продават в магазините. Тъй  като мащерката от семена расте по-бавно и изисква повече пазене и поливане докато порасне и се развие напълно, по сигурно е да посадите готови растения. В магазините се продава мащерка в саксии, но ако ви е скъпо, бихте могли да си набавите направо от дивата природа, където се среща в своята естествена среда.

След като се посади мащерката, трябва да се полива редовно и пази, докато се окорени. Не се притеснявайте да я дооформите, като стъпите няколко пъти отгоре, защото тя издържа на натиск. Получава се нещо красиво, а когато мащерката цъфти има и много приятно ухание.

Мащерката е многогодишно растение, което не изисква грижи за поддръжка, а освен това е чудесна билка, която е не само ароматна, но и красива със своите лилави цветове, които цъфтят през месеците юни и юли.

 

 

Пътека от формиран бетон

За направата на тази пътека се използва калъп, който може да е с различна форма и бетонов разтвор. Първо с канап и колчета се очертава мястото, където ще е разположена пътеката. След това се изкопава мястото на дълбочина, равна на тази на калъпа. На дъното се слага специално фолио, след което върху него се слага калъпа. Вътре в калъпа се слага бетонова смес, която се равномерно се заглажда върху него. Изчакват се пет минути, след което калъпа се изважда и слага до вече стегналия бетон.

Когато свържи направата на пътеката, върху нея се изсипва и равномерно разпределя фугираща смес, която след това се напръсква с вода, а по-късно се измива. Така за няколко часа ще имате пътека, която наподобява отделни бетонови блокчета.

 

Пътека от гранитни павета

Това е един от вариантите, при който се иска повече прецизност и време за изграждането на пътеката. Първо се правят бордюрите, които също са от павета. След това се полага пясъчното дъно, върху което ще бъдат полагани гранитните павета. Опъва се канап, по който да се равняват паветата. Необходим е чук, с който да се набие и подравни положеното паве.

Когато паветата бъдат наредени, върху тях се изсипва рядка бетонова смес, която с помощта на твърда четка се нанася равномерно върху паветата. След това се използва малка трамбовъчна машина, за да слегнат паветата. Накрая със силна водна струя се отмиват остатъците от бетоновата заливка. Това е една дълготрайна и красива пътека, но за направата е нужно повече време и прецизност.
Това са само няколко идеи за изграждане на каменна пътека в градината.