Зидария от натурални камъни

Зидарията с натурални камъни внася в екстериора ефекта на старинност, усещане за уют и стабилност.

Зидария от натурални камъни

Видове огради от зидан камък

В зависимост от предназначението оградите от зидан камък могат да се правят с различна височина и дебелина. По ниските огради имат по-често декоративна функция, но са прекрасно решение за различни затворени комплекси или частни и обществени сгради. Високите дувари в традицията на старите български къщи са израз на философията на българина „моят дом – моята крепост“.

Естествени камъни за зидане

Майсторите оприличават зидането с камъни с нареждане на пъзел – трябва да се намери точното място за всеки камък.

Валмарг стоун предлага специални камъни за зидария. Това са дялани камъни с правилна форма – дължина 20 см. и ширина 20 см. Те са най-лесни за нареждане, стабилни и здрави, така че веднъж направена оградата да бъде практически вечна.

Основа на зидарията

 

За по-голяма здравина и стабилност на масивните зидарии се препоръчва да се направи бетонова основа с дълбочина около 40-50 см.

Друг вариант е да се направи дренаж с камъни под оградата.

Зидария за терасиране

подпорна стена от зидария

При терасиране подпорната стена от естествени камъни се изгражда най-често със суха зидария. Тя се препоръчва при не особено голям наклон на терена, тъй като може да задържи земния натиск само с теглото си.

Внимание! Тънката зидария може да поддаде в течение на времето и да се срути. Затова трябва каменният зид да е с дебелина между 50-70 см.

При наклонен терен, когато зидът изпълнява функцията на подпорна стена, е добре от външната страна да се създаде наклон срещу ската – получава се форма подобна на трапец.

Добрата подпорна стена от зидария има огромното предимство, защото изпълнява и дренажна функция – задържа пръстта, а водата се оттича и не се позволява задържането на вода или свличане.

Зидария с натурални камъни на огради

За дебел зид – около 70 см се прави двулицево зидане, като в средата може да се сложи трошен камък с повече циментов разтвор и арматурна мрежа.

Друг вариант е първо да се изправи арматурната мрежа. След това да се иззида около нея от двете страни с натурални камъни и хоросан. Накрая по средата да се излее бетон с дебелина около 20 см.

Свързващи разтвори за зидария

При зидарията могат да се използват различни свързващи разтвори:

  • варов разтвор
  • разтвор от хидравлична вар
  • циментов разтвор
  • варо-циментен разтвор

Завършване на зидарията

За да се съхрани всяка ограда от естествени камъни, трябва да се защити от проникване на вода и влага. Това е задължително, особено ако зидарията не е суха.

Най-честото решение за защита на стената е да се изгради отгоре козирка, покрита с керемиди. Именно така и оградите на старите български къщи са се съхранили през годините до наши дни.

Важни правила за зидария с естествен камък

  • Да не се получават по-широки фуги от 30 см
  • На ъглите да се поставят най-големите камъни
  • Вертикалните фуги не трябва да преминават през повече от 2 реда – разминаването на фугите да бъде на разстояние най-малко на 10 см
  • Да се редуват надлъжни и свързващи редове
  • За по-голяма устойчивост на големите зидове трябва задължително да се поставят пояси от бетон, тухла или дърво.