Зидария – най-добрия камък за градеж

Решили сте да зидате ограда или стена? Преди да се заемете с избора на материал за зидария, трябва да си отговорите на няколко въпроса, за да направите правилния избор.

 

камъни за зидария

 

Основните въпроси, които да си зададете преди избора на материал

  • Кое е решаващо за вас – цената или качеството?
  • Дали ще живеете постоянно в сградата, която ще зидате, или ще я използвате само от време на време, като вила например?
  • Ще наемете ли майстори за строежа, или ще се заемете сами с това начинание?
  • Ще изградите стените изцяло от камък, или от цимент с каменна облицовка?

Отговорите на горните въпроси ще ви помогнат да си съставите бюджет, да положите грижи за по-качествена изолация, ако сградата ще бъде постоянно местоживеене, а ако това е къща или вила за отдих само през почивните дни, няма да направите излишни разходи.

 

камъни за градеж

 

Какви видове камъни за зидария се предлагат на пазара

Основните видове камъни, с които се зидат стени, огради и др., са обработени и необработени.

 

Обработените камъни – предимства и недостатъци

Обработените камъни се добиват от находища на камъни – кариери. При добиването чрез взрив могат да се получат пукнатини. Такива камъни са подходящи за зидария, ако имате по-малки изисквания. За здрави камъни трябва да търсите кариера, в която се добиват чрез подкопаване.

При обработените камъни се извършва шлифоване и полиране на повърхностите – ако търсите материал за зидария с гладка, огледална повърхност, това е подходящият избор.

 

Необработените и полуобработените камъни – не само отговор на носталгията по миналото и солидните каменни селски къщи

Необработените камъни са материал, използван от векове. Създадени от природата и оформени от нея, те нямат правилни форми, но притежават важни качества. Здрави и естествено красиви, те ще придадат уникален вид на вашия дом, селска къща, вила. Ще ви радват със солидността си много дълго време.

Необработените камъни нямат правилни ръбове и стени и с тях по-трудно се извършва напасване и солидност на зида. Валмарг Стоун ви препоръчва полуобработените камъни за зидария.

 

Гнайс за зидария

 

Полуобработени камъни за здрава и красива зидария

Здрави, не пропускащи влага, като гнайсът от Валмарг Стоун, полуобработените камъни – ломени, цепени, глиц зидария, гарантират здравина и солидност на дома, оградата, допълнителната постройка в двора.

Изборът на камъни с по-големи размери е за предпочитане: самото поставяне, ако ще облицовате стена, е по-лесно, а и фугите са по-малко.

Глиц зидарията е лесен начин да облицовате циментови стени, като създадете ефекта на солидна каменна зидария.

 

Гнайс за зидария от Валмарг Стоун

Гнайсът от Валмарг Сроун се обработва чрез рязане и изчукване – машинно и ръчно. Стандартно предлаганият от Валмарг Стоун гнайс за зидария е златистобежов, с ширина и дължина около 20 см и дебелина от 18 до 20 см.

 

Как да проверите здравината на гнайсовия материал

Просто почукайте върху камъка. Твърдият материал издава ясен звук, а при мекия звукът е кънтящ, на кухо.

Огледайте и повърхността на гнайсовите камъни. Здравият гнайс от Валмарг Стоун е със следи от нарязването, докато при мек гнайс не остават такива следи – той лесно се троши.