Глиц камъни – какво знаем за тях

За да бъде не само здрава една облицовка, а и красива, най-често се избират глиц камъни от Ивайловградски гнайс.

облицовка от глиц камък

Какво е глиц камък?

Глиц камъкът е очукан гнайс, който получава релефен ефект от лицевата страна, така че да изпъкват повече неговите шарки и нюанси на цвета. Колкото по-дълбоко е очукването, толкова ефектът е по-голям.

Как да различим качественият гнайс?

При избор на гнайс между различни производители и доставчици, обърнете внимание дали камъка има гладки страни. Некачественият гнайс няма гладка страна.

Повърхността на качественият гнайс е гладка и здрава, докато повърхността на некачественият камък е грапава и релефна, като  лесно се рони.

глиц камъни от гнайс

Каква е разликата между некачествения гнайс и глиц камъка?

И двата камъка са с неравна и грапава повърхност, но докато при некачествения гнайс тя е естествена такава и лесно се отронва, то при гнайса за глиц зидария тя се постига с допълнително очукване и остава здрава, без да се рони.

За какво са подходящи глиц камъните?

Глиц камъните се използват главно за вътрешни и външни облицовки. Облицованите с глиц камъни стени и колони имат ефекта на естествена зидария, а цвета на камъка се откроява и изпъква повече.

Какъв е размерът на глиц камъните?

Размерите на глиц камъните варират от 10 до 20 см, като дължината им е свободна. Може да изберете като се съобразите с площта, която ще облицовате. Правилото е: за по-големите площи да се избират камъни с по-голям размер, а за по-малките – камъни с по-малък размер. Разбира се винаги можете допълнително да изрязвате и намаляте размера при нужда.

глиц камъни за облицовкаа

Как да сме сигурни, че купуваме глиц камъни, а не некачествен гнайс?

Ако не познавате добре гнайса и неговите качества, може лесно да бъдете измамени от външния вид на някои предлагани на пазара продукти. Глиц камъкът се получава само от качествен гнайс, притежаващ характеристиките на Ивайловградския гнайс  – с добри параметри на здравина и издръжливост на външни физични и механични въздействия.

Най-сигурно е да се свържете директно с производител, за който сте сигурни, че обработва този тип камъни за облицоване.

Валмарг стоун е специализирана в обработването на глиц камъни от Ивайловградски гнайс, затова може да ви консултираме при вашия избор, като дадем най-добрите препоръки, така че да не останете разочаровани.

Вижте красотата на глиц камъните, предлагани от Валмарг стоун: