Водната градина с камък от Ивайловград за релакс в двора

Все повече разчитаме на красотата на природата, с естествени камъни, растения, фонтанчета и басейнчета, за да внесем свежест и спокойствие за очите и душата във всяко кътче на дома. Водните басейни, поточета и фонтанчета с красива растителност около тях ще създадат така актуалните водни градини – комбинации от вода и зеленина, както и цветя. Ако харесвате бамбук, засадете го край басейна в новата си водна градина.

Гнайсовите плочи, павета и кокали от ивайловградски гнайс от Валмарг Стоун се съчетават отлично с всяка растителност и всеки басейн, фонтан, поточе.

 поточета с камъни в градината

Когато разполагате с малко място

Ако нямате голям двор или разполагате с малка веранда, можете да си създадете малка водна градина, с правоъгълно басейнче в средата на двора или верандата. Растенията около него са по избор, от единия край може да ромоли водопадче, а с павета от гнайс ще оформите стилен бордюр около басейнчето. С гнайсови павета антик ще придадете по-античен вид на водната градина, а с естествени камъни за настилка около басейнчето, между които расте трева, ще пресъздадете дворовете на старинните български къщи.

Статична или течаща вода – изберете вие

За водните градини подхождат и басейнчета със статична вода, и композиции с течаща вода – фонтанчета, поточета, водопадчета. А можете и да комбинирате басейнче с поточе или водопадче. От вас зависи какъв дизайн ще създадете, в проекта може да се включи цялото семейство. А може да се обърнете и към професионалист, за много специална водна градина.

 Водна градина

Дъното на басейна във водната градина

Басейните се изграждат с циментово дъно и страни, които могат да се облицоват с естествен камък. Ако басейнчето е малко, можете да го облицовате и с кокали от гнайс. За по-големи басейни са подходящи гнайсовите плочи. А най-специална става облицовката с гнайсови павета, която можете да допълните с бордюр от такива павета около басейна.

 басейн с камък

Ако в двора имате басейн

Много хора имат басейни в дворовете си. Бъдете сред първите, които са започнали да ги допълват с водна градина. Тази градина може да бъде в съседство с басейна или да е малка, в единия ъгъл на двора. За повече атрактивност я свържете с басейна, с широк или тесен канал.

Формата на басейна може да бъде по ваш избор, кръгла, триъгълна, във форма на лист …

Каналът, свързващ водната градина с басейна, ви дава още една възможност за допълване на композицията. Ако е широк, едно дървено мостче ще се превърне в още едно бижу на двора. Ако е тесен, можете да изградите мини дървени мостчета, а защо не и мини къщички край тях. Гнайсово паве с покривче от гнайсови кокали, с нарисувани врата и прозорци създава илюзия за каменна къщичка; къщичката се оформя лесно – можете да включите и децата в създаването на такива каменни къщички.

 езеро с естествен камък

Каменни композиции от гнайс във водната градина

Каменните композиции са основно средство за разнообразяване на водните градини. Разположени стъпаловидно по малко хълмче гнайсови плочи, между които се спуска ручейче, или каменни пейки застлани с гнайсови плочи ще се впишат естествено в симфонията от вода и зеленина.

 водопад с басейн от камък