Алпинеум на балкона с ивайловградски камък

Ако имате двор, в него можете да изградите алпинеум. Това е кът, който съчетава в умален вид строгите очертания на скалите и красотата на цветята, контрастираща с грубите им очертания. Но ако нямате двор, и на балкона можете да създадете такова красиво кътче. Необходимо е добро планиране на мащабите и събиране на материали. Що се отнася до скалната част, разчитайте на красотата на камък Ивайловград. Изберете плочи, които не са масивни, за да не тежи кътът прекалено – това може да причини проблеми, например напукване на плочата на балкона. Полигоналните плочи и особено кокали гнайс, които са малки и лесно се подреждат, са много ефектни.

Алпинеум на балкона с камък Ивайловград

снимка: https://balconygardenweb.com

Важно е да осигурите добра хидроизолация

Почвата трябва да бъде лека, а за дренажен слой ви препоръчваме пемза или други леки полимерни материали. Можете да поставите и качествени хидроизолационни материали. Така няма да се задържа влага.

 

Изграждането на конструкцията

При изграждането на алпинеума започва с полагане на подложка, която да изолира. Можете да използвате полиетиленово платно или каучукова подложка. Върху подложката се поставя дренажният слой, а върху него се изсипва и оформя почвата. Следва аранжирането на каменните елементи и растенията.

 

Каменната декорация на балконния алпинеум

За декорация можете да използвате чакъл, особено ако имате някакво количество, останало след ремонт. Но ви препоръчваме да разчитате на красотата на гнайс от Валмарг Стоун. Алпинеумът трябва да бъде привлекателен, а искрящата повърхност на гнайса, в една от разцветките по ваш избор – златистобежова или сребристосива, е несравнима по ефект с обикновените камъни. Поставете и няколко соларни лампи на подходящи места, за да дават възможност на блясъка на гнайса да ви радва и вечер.

 

Оформяне на частта от стената над алпинеума

Стената над алпинеумната конструкция може да се впише по много атрактивен и естествен начин в къта. Единият вариант е облицовка с полигонални плочи от ивайловградски гнайс, между които да предвидите и луни за осветление.

Другият вариант, който ви предлагаме, е да закачите саксии или кашпи с растения, които да се опират и на подложки, оформени като „скални“ части на алпинеума. Тук е мястото и на декоративно фонтанче, особено ако алпинеумът ви е малък.

гнайс от Валмарг Стоун

снимка: https://www.architecturendesign.net

Алпинеум с малки размери

Ако смятате, че няма да се справите с хидроизолацията, за предпочитане е малък алпинеум в сандъче, дървено каче или друг съд, запълнен с пръст, върху която да изградите конструкцията. Можете да облицовате съда с гнайс Ивайловград, за да прикриете дървото или пластмасата и да съчетаете каменната облицовка с аранжировката на алпинеума.

Оригинален вариант е използването на кашпи, които да съчетаете и свържете по подходящ начин. Друг вариант е оформяне на много плитки габиони, върху които да наредите кашпите. Всякакво съчетание на камъни и растителност е подходящо, но отново напомняме, че каменният материал не трябва да бъде в много голямо количество, за да не тежи на конструкцията на балкона.

Растенията в балконския алпинеум

Ако у дома имате кактуси, преместете ги в новоизградения кът. Те ще се впишат много добре в каменно-почвената композиция. Можете да подберете и други растения, като съобразите избора ви с това, дали на балкона често грее слънце, или остава предимно в сянка.

камък за алпинеум

ikr;ud& http://aloegardenwilderness.blogspot.com/