Каменна подпорна стена от гнайс зидария за терасиране на двор

Много домове заедно с двора се разполагат на наклонен терен. Това дава възможност за оформяне на площта на тераси, което е не само удобство, но и допринася за укрепване на терена, чрез каменни подпорни стени.

 

Каменна подпорна стена от гнайс

 

Оформете терасите като градини

Терасите са удобни за оформяне на градински кътове. Видът на растенията върху всяка тераса зависи от предпочитанията ви. Можете да редувате зеленчукова тераса с тераса с цветя например.

 

Изграждането на подпорни стени е абсолютно необходимо

Наклонът на терена винаги създава възможности за свличане. Ще предпазите вашия двор и градини от това, като изградите подпорни стени. Те могат да бъдат високи или ниски, в зависимост от това, къде са разположени. Например ако са успоредни на пътеката, е подходящо да са ниски.

За да създават опора, стените трябва да са изградени напречно на наклона. Това дава възможност да ги впишете в общия дизайн по ваш, неповторим начин – да създадете кът за почивка между две стени, или да ги изградите от двете страни на пътеката, водеща от вратата на двора до дома.

Още един важен детайл ще допринесе за създаването на устойчива подпорна стена – тя трябва леко да се стеснява към върха.

 

 

Какви камъни за зидането на стената да изберете

На пазара ще намерите обработени и необработени камъни. Валмарг Стоун предлага камъни зидария подходящи за градеж.

Обработените камъни понякога са с пукнатини, тъй като се добиват чрез взривяване. От друга страна, повърхността на обработените камъни е шлифована, което е предимство, ако предпочитате гладка повърхност.

Необработените камъни са познати от градежа на старинните български къщи. Те са с неправилни форми, по-трудно се напасват. Ако изберете полуобработени камъни от Валмарг Стоун, ще избегнете тази трудност: гнайсовите камъни са влагонепропускливи, здрави и красиви на вид и цвят – златистобежови. Те се добиват посредством рязане и изчукване. Ширината и дължината им са средно 20, а дебелината варира от 18 до 20 см.

 

камък за терасиране на двор

 

Изграждането на основата

Основата е много важна за здравината на стената. При правилно положена основа изградената подпорна стена ще издържи години.

Подгответе основа от чакъл и пясък в изкоп с дълбочина около 30 см. По дъното и отстрани на изкопа покрихте с геотекстилна материя.

Слоят от чакъл трябва да е с височина 20 см. Фракцията на чакъла трябва да е от 2 до 4 см. След това насипете около 10 сантиметов слой пясък.

Тази основа ще осигурява равномерност на натоварването от тежестта на камъните, а същевременно ще осигурява и възможност за дренаж.

Ако планирате изграждане на висока стена, тя ще бъде много тежка, затова основата трябва да е от бетон.

 

Каква височина и ширина на подпорната стена да изберете

Изборът на височината за всяка подпорна стена зависи от това, каква е разликата между нивата на отделните тераси. Препоръчваме ви да използвате следното правило: изберете височина, равна на разликата между терасите, а още по-добре е височината да е малко по-голяма.

При определянето на ширината трябва да се ръководите от правилото тя да е право пропорционална на височината. Освен това ширината се определя и в зависимост от състава на почвата. По принцип при влажни и при песъчливи почви съотношението ширина : дължина е 1:2, а при глинести почви е по-голямо – 1:4.

 

стена от гнайс

 

Допълнете подпорните стени с допълнителни декоративни елементи

За да разчупите строгостта на каменните конструкции, допълнете стените с декоративни елементи. Те могат да бъдат скрито осветление, бордюри, поставки за саксии и други.