Декоративна подпорна стена с камъни за градеж

Подпорните стени са елемент, прилаган при наклонен терен. Използват се от векове. Те се превръщат и в декоративна част от двора, когато са с подходяща конструкция с атрактивен вид. Привлекателност на вашата подпорна стена придава камъка за зидария от Валмарг Стоун.

 

Декоративна подпорна стена

 

Суха зидария или използване на строителен разтвор

Сухата зидария е изпълнение, при което камъните на оградата се подреждат без спойващ материал. Трябва да разчитате на добри зидари, защото при некачествено изпълнение стената няма да е здрава и да издържи на напора на наклона и на атмосферните условия. Това е подходящ начин на изграждане, ако искате да има добър дренаж, особено ако имотът ви е в район с подпочвени води.

По-лесно е да изберете зидане със спояващ строителен разтвор. И при този начин има специфика. Трябва да се подбере правилно разтворът, за да осигури дълготрайност на подпорната стена.

Майсторите по зидане на подпорни стени предлагат и трети начин – с бетонен слой, към който се закрепват плочите от естествен камък. Закрепването е със строителен разтвор, но само откъм бетонния слой. От другата страна се виждат само страните на плочите неспоени с разтвор. Така от една страна се постига желаният декоративен ефект, а от друга се осигурява здраво закрепване на плочите. Така можете да изградите декоративни стени в основата на наклони – хълмчета или могилки, като те са единствените декоративни елементи или маркират ограда на градинка или водна декоративна украса – най-често водопадче.

 

 

Подпорна стена като част от оградата

Когато дворът ви включва и наклонен терен, част от оградата ще бъде върху наклон и освен да маркира границите на двора, ще трябва да играе и ролята на подпорна стена.

Долната част от оградата трябва да се изгради като здрава подпираща преграда, така че в наклонените участъци оградата ще има по-голяма височина, отколкото в равните части.

 

Подпорна стена като част от оградата

 

Подпорна стена на наклон в двора

Ако имотът ви е в район с неравен терен, можете да превърнете това в плюс с подходящото планиране на декоративните елементи в двора.

Ако наклонът започва зад къщата и има голямо разстояние до оградата, от двете страни изградете подпорни стени. Освен допълнителна подпорна функция те могат да служат като основа за декорации – кашпи или сандъчета с цветя върху тях, или вмъкнати държачи за факли или свещници.

Детският кът с пързалка за използване на наклон в двора също ще съчетаете ефектно с подпорна стена с камъни за градеж от Ивайловград. Тя може да бъде във вид на бордюр около наклона, прекъснат в мястото за долната част на пързалката.

 

Подпорна стена на наклон в двора

 

Кът за отдих в битов стил с подпорна стена

Използвайте подпорната стена на наклона като част от ограда на кът за отдих. Ако над наклона има достатъчното място, можете там да изградите беседка в битов стил. Много очарование ще придават стъпала до беседката, облицовани също с декоративни камъни. Друг вариант е битовият кът да е долу, а хълмът да е площ за градинка с много цветя.

Подпорната стена, като солиден подпиращ елемент, може да служи като един от най-привлекателните елементи в двора ви. Планирайте добре къде ще я разположите и как ще я оформите. С облицовка от ивайловградски гнайс тя ще блести в сребристосиво или златистобежово и ще придава естествена привлекателност.

 

Кът за отдих в битов стил с подпорна стена