Терасиране на двора с естествен камък

Терасирането се налага, когато парцелът има наклон, особено когато наклонът е по-голям. Това е характерно за терените в планинските райони, но може да се срещне и в полупланински хълмисти местности. Терасите могат да помогнат за разделянето на двора на части. Всяка част може да се оформи с различни цветя или различни зеленчуци. А терасиращите огради от камък ще разграничават ясно частите. Освен това терасирането улеснява придвижването, със заравняване на терасите и по няколко стъпала между всеки две тераси.

Терасиране на двор с камък

Колко тераси са необходими

Няма строго правило за броя на терасите. Можете да оформите по-големи по площ тераси, с по-голяма ширина, и тогава между тях ще са необходими повече стъпала. По-тесните тераси ще ви дадат възможност да оформите повече на брой части, което е удобно, ако искате да засадите повече видове цветя или зеленчуци; тогава между две тераси ще са необходими по-малко стъпала. Разбира се, можете да оформите само зелени площи на всяка от терасите, с кътове за отдих на избрана от вас тераса.

Повече тераси са за предпочитане при по-стръмен терен. Така няма да се създаде риск от разрушаване на някои от тях, например при силен дъжд вследствие на свличане.

Големината на терасите зависи от това, за какво ще бъдат предназначени. За садене на цветя, зеленчуци, трева са подходящи и тесни тераси. За кът за отдих е необходима по-голяма площадка, тоест тераса с по-голяма ширина. За детска площадка изберете долна тераса, за да няма риск от нараняване при падане.

как да терасираме двора

Не прибягвайте към бетониране на терасите или разграничаващи бетонни огради

Бетонирането изглежда много лесно решение. То е и най-евтино. Но това ще намали близостта с природата, с естествената среда и материали.

Все по-често хората се връщат към естествените материали. Разграничаващите огради и стъпалата между терасите, облицовани с естествен камък, се вписват хармонично в естествената среда – зеленина, дървета, горичка, хълмове. Тези каменни огради и стъпала хармонират със зелени тревни площи, с цветни лехи, със зеленчукови лехи, а също и с кът за почивка, облицован със същия вид камък.

камък за терасиране

Огради и стъпала изцяло от естествени камъни или с облицовка от такива камъни

Най-добрият вариант е оградите на терасите и стъпалата между тях да са изградени изцяло от естествен материал – най-ефектен е ивайловградски камък гнайс. Но ако бюджетът ви е ограничен, можете да изградите оградите и стъпалата от бетон и да ги облицовате с гнайсови плочи.

гнайс за терасиране

Облицовка с полигонални плочи, с рязан камък или с кокали

Полигоналните плочи, които са с естествена форма, се вписват по-естествено в природната среда. А за по-лесно подреждане можете да предпочетете рязан гнайсов камък от Валмарг Стоун.

Най-евтиният вариант е облицоване с така наречените кокали. Те са продълговати парчета, с дължина до 40 см и ширина между 3 и 5 см. Дебелината им е 4 см.

Изберете от двата цвята от ивайловградския гнайсов материал – сребристосив или златистобежов.

камък за терасиране

Облицовка на къта за отдих с гнайс

Много красив вариант е облицоване и на къта за отдих с гнайс, ако сте планирали маса и пейки. А ако сте изградили площадка, на която да изградите огнище и около него кът за отдих, покрийте площадката с гнайсова настилка.

настилка с гнайс

Първо планирайте и осигурете материалите

Планирането на терасите, броя и ширината им, стъпалата между тях е важно, за да изчислите необходимото количество камък за изграждането или обличоването им. Предлагания гнайс от продуктите на Валмарг стоун е в палети, които са удобни за транспортиране и доставка. Материалът е с високо качество, което улеснява всички дейности по изграждането и оформянето на терасирания двор. А гнайсовият материал ще придава допълнителна красота на целия екстериор в двора.