Пет важни правила при оформление на двора с камък

Оформлението на двора изглежда лесна задача, но както при другите задачи, и при нея трябва да има планиране. Когато си изясните цялостната концепция, ще можете да видите как си пасват отделните елементи и да промените някои неща, ако не са хармонични.

облицовки с ивайловградски гнайс

От къде да започнете

Целият ви двор трябва да изглежда приятен и канещ за отдих и наслада с красиви цветя. За да го направите такъв, трябва първо да планирате нещата. Не правете грешката да купите материали и след това да обмислите как ще ги използвате.

С подходящ дизайн можете да скриете някои недостатъци на терена и да ги превърнете в предимства – например могилката може да се превърне в атрактивна цветна фигура. А браздата или улейчето можете да облицовате с ивайловградски гнайс и да пуснете вода, която не само да радва с ромон, но и да се използва за поливане.

Правило първо – комбинирайте природните дадености с вашия дизайн

В началните съвети вече ви дадохме първите идеи. А сега да продължим с още някои. Ако теренът ви е каменист, това е чудесно за изграждане на двор тип алпинеум. Ако цялата местност е потънала в зеленина, оставете я и в двора, като разпръснете сред нея цветни петна – саксии и лехи с цветя. Дори наклоненият терен ще ви даде възможност за интересни решения, използвайки тази природна даденост – с терасовидно разположени лехи с атрактивно оформление на рамки около тях, използвайки гнайс от Ивайловград.

 

гнайс от Валмарг Стоун за настилки

Правило второ – баланс във всичко: цветове, височини, текстури

Дизайнът ви трябва да бъде балансиран. Комбинирайте цветовете така, че да ги съчетаете според правилата. Това се отнася не само до цветята, които ще засадите, но и до елементите, които смятате да боядисате. Не забравяйте, че неутралните цветове като златистобежово и сребристосиво, каквито има гнайс от Валмарг Стоун, са универсални по съчетаемост.

Височината трябва да се балансира, като не се изграждат прекалено високи елементи. Най-високите, като сандъчета, растения и т.н., е добре да бъдат по краищата. В централната част подредете елементи с малка височина.

гнайс от Ивайловград за стъпала

Правило трето: преценете как ще се отрази засаждането на растения на системите в дома ви

Засаждането на растения може да повлияе на домашните ви системи. Това се отнася до покривните материали, ако ще изградите градина на покрива. Ако планирате да засадите дървета, как ще се отрази това на канализацията, тъй като с времето корените им могат да проникнат в нея и да повредят тръбите.

 

Правило четвърто: не трябва да се блокира слънчевата светлина

Слънчевите лъчи са живителни за растенията, затова и при изграждане на декоративни разделящи стени от ивайловградски камък, и при засаждане на по-големи растения не трябва те да пречат на слънцето да огрява другата растителност.

стена от ивайловградски камък

Правило пето: използвайте цялото пространство, което имате в двора

Когато използвате всички части на двора, за да създадете своя дизайн, ще се получи хармония, извън която няма да има външни елементи. Препоръчваме ви например бордюри с кокали гнайс, които са лесни за подреждане и отблясъците на гнайсовия материал ще обединят елементите на двора. Друго решение с естествен камък е изграждане на водни елементи, пейки, пътеки – зеленината и цветята заедно с естествения каменен материал ще образуват едно атрактивно цяло.

камък за езеро