Лехите в градината – по-красиви с бордюри от гнайс

Ако имате двор и градина, в която можете да засадите цветя, вие сте щастливци. Цветята придават на живота това природно очарование и богатство от багри, което не може да се сравни с нищо.

А вашата градина с цветни лехи също ще бъде несравнима, когато към цветята по ваш избор добавите и оформление от гнайс. Най-подходящи за тази цел са кокалите.

бордюри от гнайс

Кокалите от гнайс – ефектни и лесни за подреждане

Тесните и продълговати изрезки от гнайсов материал, наречени гнайсови кокали, се предлагат от Валмарг Стоун в две разцветки – златистобежова и сребристосива. И двете са универсални и подходящи за оформление на бордюр на цветни лехи.

Ширината на кокалите е между 3 и 5 сантиметра. Те са дълги до 40 сантиметра. Тъй като са тесни, оформянето на бордюр е лесно.

 гнайсови кокали

Оформете цветните лехи в различни предпочитани форми

Формите за цветните лехи могат да бъдат не само кръгли, правоъгълни, квадратни, но и всякакви други контури, които можете да оформите съгласно предпочитанията си. Например шестоъгълните контури са много атрактивни. Всъщност така ще оформите секции, подобни на саксии, които можете да разположите симетрично в ъглите на градината, в центъра, край къта за отдих или на други подходящи места.

По-интересно е оформлението в по-сложни форми, например леха с контури във вид на цвете, с ясно очертани лист на цветето и стебло. Или леха във форма на животно. Можете да експериментирате, не е задължително контурите да бъдат геометрични. Така че можете да избирате от много възможности.

гнайс за градината

Каскадно разполагане на цветните лехи

Това разполагане винаги впечатлява, струва си да го изберете за вашата градина. Можете да го направите още по-атрактивно с камъни за облицовка, комбинирани с кокали като изградите малки подпорни стенички, така че неравния терен да се терасира.

камък за облицоване на подпорна стена

Вертикално разполагане на лехите с цветя

Ако нямате много място за засаждане на цветя и оформяне на лехи, защо не изберете вертикалното разполагане? Това е много интересно решение, а към местата, в които да осъществите това, можете да добавите и самите стени на дома. И тук можете да оформите завършителните линии с гнайсови кокали.

Допълнителен чар с украса в стил рустик

Стилът рустик е много подходящ за градината. Добавете предмети, характерни за селския и фермерския бит, и комбинирайте с гнайсов бордюр. Друг вариант да включите красивия материал гнайс от Ивайловград е с настилка около атрактивно оформени лехи или необичайни „сандъчета“ за цветя. От практиката знаем, че стари съдове, като варели или корита, могат да послужат за целта. Ако разполагате с бетонни сандъчета, боядисайте ги и те ще се впишат в градината ви.

Допълненията могат да бъдат различни – колела от каруца, фенери, дори малки лопатки, които ще допринесат за създаване на автентично кътче. Използвайте и дънери, които можете да превърнете в сандъчета или просто да допълните дизайна с тях.

ивайловградски гнайс за настилка

Приказна тема, включваща лехите

Изберете фигурки на декоративни животни, създадаващи подходяща обстановка, на която ще се радват децата ви. В добавка към оформения камък гнайс ще сездадете една приказна атмосфера, изпълнена с много романтика и чар.

гнайс от Ивайловград за стени