Композиция от беседка и декоративно езерце с камъни гнайс

Беседка с езерце с ивайловградски камък – един по-различен и по-привлекателен кът в двора

Беседката в двора или градината е необходим елемент, който да предоставя удобство за уютен отдих и заслон от слънце и дъжд. Непременно добавете към нея водно съоръжение. Размерите му зависят от големината на терена, както и от релефа. За наклонен терен е много подходящо водопадче с вада. А на всякакъв терен можете да допълните с малко басейнче – езерце.

камък гнайс за градинско езеро

снимка: https://www.digsdigs.com/

Използвайте гнайс за облицовка и настилка на езерцето

Гнайсът е камък Ивайловград, който е много подходящ за външни облицовки и настилки със здравината си. Това качество се допълва от естествената му красота. Изберете един от двата нюанса, в които се предлага – златистобежов или сребристосив.

Гнайсът за настилки е със свободна дължина на плочите, с дебелина между 3 и 5 см, а ширината на плочите е 40 или 35 см. Тези размери са удобни за настилки.

Облицовката отвън можете да изпълните с изрезки от гнайс, които са със свободна дължина и ширина, а дебелината им е между 1 и 1,5 см.

Още един подходящ вид, в който се предлага гнайс от Валмарг Стоун, са кокалите. Тези парчета гнайс са с дебелина до 4 см, ширината им е между 3 и 5 см, а дължината достига до 40 см. Те се подреждат лесно и създават илюзия за зид, изграден изцяло от естествен камък.

камъни за облицовка

снимка: https://www.owntheyard.com/

Красотата на изкуственото езерце

Малкото изкуствено езерце край беседката, с красива облицовка от естествен камък, е естествено допълнение към беседката, за отморяваща гледка. Заобиколено от декоративни растения, то ще ви кани за часове на отмора, със зелените и цветни багри на растителността. Естествените материали за облицовка ще направят вида на това малко водно съоръжение естествен, сякаш е създадено от самата природа.

камъни за езеро

снимка: https://www.wyevalegardencentres.co.uk

Голямото езеро може да се допълни с фонтан

Фонтанът е много ефектен и ако имате достатъчно площ, за да изградите голямо езеро в градината, си струва да предвидите и съоръжение за фонтан. Ромонът на водата и гледката на падащите пръски ще допринесат за по-пълноценно разпускане.

фонтан и езеро с камъни

снимка: https://www.lowes.com

Декоративни фигури около езерцето

Подходящите декоративни фигури ще придадат завършеност на къта с езерцето. В магазините можете да намерите фигури на различни животни. Още по-интересно ще бъде, ако имате уменията да оформите фигури от малки парчета ивайловградски гнайс.

Гърнетата и делвите също са много подходящи за допълване на оформлението около езерцето и вътре в него. Разхвърляните по дъното глинени съдове, включително части от съдове, ако имате някакви счупени такива, ще напомнят за дъно на естествен воден басейн.

гнайс камък за декоративно езерце

снимка: https://blog.gardenloversclub.com

Осветлението около езерцето

Осветлението е много важно за подчертаване на красотата и блясъка на използвания ивайловградски камък. Разпръснатите около езерцето лампи ще хвърлят достатъчно светлина, за да карат гнайса да блести с искряща красота. С вградени лампи, които осветяват дъното, също ще постигнете красива гледка, когато се стъмни.

градинско езерце с камъни гнайс

снимка: https://www.charlemagne.co.nz

Оформете пътека от езерцето до беседката и до къщата

На фона на покрития с трева терен много ефектно изглеждат пътеките от камъни гнайс. Те са удобни за преминаване и ще допълнят оформлението на къта с езерцето.

Всяко водно съоръжение допълва двора и придава уют, така необходим за часовете на почивка. Изградете езерце към беседката и го направете уникално красиво, използвайки гнайс от Ивайловград.

пътеки с настилка от камък

снимка: https://bhlandscapeanddesign.ca