Гнайс за езерна каскада в градината

Водните съоръжения в градината са винаги желани и създават своеобразие, което предразполага за отпускане и приятна почивка. Те могат да бъдат големи или малки, в зависимост от пространството и от плана, който имате за вашето водно съоръжение.

Гнайс за езерна каскада

 

Езерцето – лесно за изпълнение и ефектно с облицовка от гнайс

Дори едно малко езерце ще внесе настроение в градината. Облицовката от гнайс от Валмарг Стоун ще го превърне в уникално бижу. Изберете предпочитания цвят на този гнайсов материал – златистобежов или сребристосив.

Можете да улесните работата си още повече, ако използвате автомобилна гума.

 

Каскада от езерца с камък

 

Каскада от езерца

Този израз звучи внушително, но на практика осъществяването на идеята е лесно. И тук можете да използвате гуми за оформяне на бордюрите на езерцата от каскадата. По-интересно ще е, ако използвате гуми с различен диаметър – от малък автомобил, от голям автомобил и от трактор. Група от три езерца е най-подходяща. Ако имате много място, можете да оформите каскадата и с повече езерца.

С осигуряването на гумите основните граници за каскадата ще са на ваше разположение. При подреждането за най-горното езерце използвайте най-малката гума, а за най-долното – най-голямата.

За да имате каскада, трябва да изберете част от градината с наклон. Ако нямате такъв участък, оформете го от пръст или с натрупани камъни.

 

езеро от автомобилна гума

 

Изолация на дъната

Дъната на езерцата трябва да са с изолация, за да не пропускат водата. Потърсете подходящ материал. Под дъното трябва да има пясъчен слой за дренаж.

Захранване с вода или пълнене – изберете вие

Водната каскада от езерца е много привлекателна, ако водата се оттича от най-горното езерце в следващото, а след това в третото. За това обаче трябва да свържете към водопровода. Обърнете се към майстор, за да направи съответните свързвания.

По-лесно е ръчното пълнене с вода на езерцата. Ако имате малки деца, това може да бъде тяхно задължение. Ще им доставя много голямо удоволствие.

 

езеро с облицовка от гнайс

 

Декоративни бордюри от гнайс и допълнителна настилка

Скрийте гумите под атрактивни бордюри, оформени с облицовка от естествен камък. Много лесно се подреждат изрезки или гнайсови кокали. Кокалите са с ширина около 3 см и с дължина до 40 см.

Освен бордюрите можете да добавите плочи от ивайловградски гнайс за настилка около езерцата. Така комплексът ще бъде още по-атрактивен.

Цветя около каскадата

В градината няма как да минете без цветя. Особено около съоръжения с живителна вода, каквато е вашата нова каскада. Можете да засадите цветя в кръг, да поставите няколко кашпи или сандъчета. Пробвайте няколко разположения, за да изберете най-подходящата комбинация.

цветя за езеро

Декоративни фигури

Няма по-красива композиция от съчетанието на водни съоръжения, красива облицовка, цветя и декоративни фигурки. В магазините ще намерите разнообразни фигури за декорация на градина и на кътове като този с каскадата от езерца – животни, джуджета и други.

Единият вариант е да изберете по една фигура, която да поставите край всяко езерце от каскадата. Другият е да пръснете фигурките на избрани от вас места сред цветята.

Наслаждавайте се на вашето ново атрактивно водно съоръжение – каскадата от езерца, на багрите на цветята край тях и на цялостната композиция, сътворена от самите вас. Приятен отдих!