Предимства на рязаните камъни от Ивайловградски гнайс

облицоване с рязани камъниЗа какво са подходящи

В последните години у нас, с напредването на частните инициативи и предприемачество в строителството, все по-голяма популярност  добиват естествените рязани камъни.

Днес много често ги срещаме да красят не само частни домове, но и  заведения, обществени сгради, паркове и градини.

Стандартните им размери дават това предимство, че са по-лесни за полагане и намират по-голямо приложение в различни облицовки (стени, фризове, колони) и настилки (пътеки, стълбища , бордюри).
 

Какво е предлагането

Предлагането на рязани камъни от Ивайловградски гнайс на пазара е в стандартни размери като ширината е фиксирана, а дължината е обикновено свободна. Най-често ширината на камъните е през 5 см  – от 10 см  до 30 см като изискването при обрязване на камъните е да имат поне две успоредни страни и прав ъгъл.

Според желанието на клиента, може също така те да се нарежат  в размери по негов избор.

Дебелината на каменните плочи в един палет (както обикновено се продават) е еднаква с много малко отклонение.  Тъй като при поставянето на облицовъчни камъни е важно те да са с приблизително еднаква дебелина, затова, ако купувате повече от един палет, трябва  да следите дали  дебелината на камъните във всички палети е еднаква.

страителство с Ивайловградски гнайсКакво трябва да знаете

Потърсете повече информация за гнайса преди да инвестриате в покупката му. Тъй като предлагането на гнайс на пазара е голямо, когато избирате трябва да предвидите предварително каква площ трябва да покриете като винаги е добре да предвидите допълнително количество като резерва.

Обикновено Ивайлвоградският гнайс се продават на палета, в които има около двадесет реда камъни, в зависимост от дебелината им. Всеки ред би трябвало да покрива 1 кв. м. площ, така че от камъните на едно пале би трябвало да се покрият поне 20 кв. м.

При избор на продукта трябва да се съобразите освен с желаното количество и с това какъв да бъде цветът, дебелината  и размера на камъка. Добре е да имате в предвид, че по-големият размер облицовки се поставят по-лесно, освен това отива по-малко материал за фуги и винаги може, ако се налага,  да се намали размера им.

обект на Валмарг стоун с гнайс от ИвайловградОбърнете внимание

Качеството на каменната облицовка или настилка много зависи от качеството на самите рязани камъни, които ще купите. Затова не е никак за подценяване изборът, който ще направите и търговецът при, който ще отидете.

Направете предварително проучване за качеството на предлагания гнайс от различните производители и търговци и не се подлъгвайте по ниските цени. Доверете се на изпитани във времето и с добри отзиви фирми, които разчитат на лоялността на своите клиенти и държат на високото качество на предлаганите от тях материал като се ползват с добра репутация в бранша.

Има производители, които биха ви подлъгали с ниски цени, а всъщност или качеството на закупения рязан камък не отговаря на задължителните стандарти, или количеството не съответства, което в последствие би ви оскъпило многократно работата.

подреждане на гнайс в палетиЗа качеството на камъните

Добре е да се знае, че добитите от по-голяма дълбочина каменни плочи са по-здрави и повече за предпочитане каквито са добиваните камъни от Ивайловград. Те са по-твърди и здрави, с грапава нехлъзгаща се повърхност и изключително устойчиви на различни механични, химични и температурни въздействия.

Здравината на рязаните камъни можете сами да проверите с почукване върху тях. Ронливите и меки камъни кънтят на кухо, а твърдите издават ясен и рязък звук. Освен това по страните на качествения гнайс има следи от инструмента, с който е бил нарязван, докато мекия гнайс, понеже се троши лесно, няма такива белези.

Камъни от  Ивайловградски гнайс

Регионът на Ивайловград е известен с високото качество на добиваните тикли. Те се славят с това че са по-твърди и качествени в сравнение с добиваните от останалите райони на Родопите. Поради тази причина тяхното търсене е много голямо не само в страната, но и в чужбина.

Доброто качество на  добиваните камъни от Ивайловград е гаранция за по-лесно и бързо поставяне. Освен това направените с тях облицовки или настилки остават за поколения напред, без да създават грижи и разходи за подмяна и поддръжка във времето.