Павета от ивайловградски гнайс за настилка пред гаража

За настилката пред гаража трябва да се спазят няколко важни правила. На първо място, през зимата тази настилка не трябва да е хлъзгава. Освен това трябва да е достатъчно издръжлива на атмосферните условия през всички сезони и на натоварването от колата.

Бетонната настилка определено не удовлетворява изискванията за удобство и сигурност. Върху бетона трябва да се положи настилъчен слой от здрав материал, с дълготрайност и нехлъзгава повърхност. Едно от решенията е мозайка, която обаче изисква доста време за подреждане. Още по-добър вариант е настилката с павета от ивайловградски гнайс.

Павета от ивайловградски гнайс

Снимка: http://peoriabrick.com/

 

Качествата на гнайса като материал за настилка

Не само красивият вид на гнайса, добиван в областта на Ивайловград, печели привърженици, а и други характеристики на гнайса са с големи предимства, когато става въпрос за трайна и устойчива на замърсявания настилка.

В състава на гнайса влиза и гранит. Гнайсовият материал е изключително здрав. Това е много важно за външна настилка и за настилка, по която ще се движи превозно средство.

Освен устойчивостта на екстремни природни условия гнайсът има и още едно важно качество – той е устойчив дори на агресивни химикали.

Още едно предимство, което ще добавим, е, че гнайсът е и пожароустойчив.

 

настилка от камък пред гаража

 

Цената на гнайсовия материал е ниска в сравнение с цените на другите естествени материали за настилка

В сравнение с другите видове естествен камък гнайсът има по-ниска цена, тъй като добиването му е лесно. Гнайсът се добива в България и това допринася за атрактивните цени на тези декоративни камъни. По-лесна е и обработката на гнайсовия материал.

Павета от гнайс за настилка на алеята до гаража

Гнайсовите павета, които предлага Валмарг Стоун, имат три вида размери: 10×10 см, 12×12 см и 15×15 см. Дебелината им е според предпочитанията на клиента. Ако паветата са предназначени за настилка върху бетон, дебелината може да е по-малка.

Разцветките на паветата са златистобежово и сребристосиво. Предлагат се в две разновидности: стандартни по форма павета и павета в стил антик, със заоблени ръбове. За настилка пред гаража препоръчваме стандартни павета.

Подреждането на паветата е лесно поради правилната им форма. С настилката ще си гарантирате дълъг период на използване, тъй като този ивайловградски камък е много устойчив на износване. Настилката няма да се деформира и няма да е хлъзгава през зимата.

павета за настилка

Снимка: https://mcfarlanepaving.com

 

Естетическите предимства на гнайсовите павета

Освен красивия вид паветата от гнайс могат лесно да се подреждат във фигури. Ако искате не само трайна и практична, но и красива настилка, можете да съчетаете павета от двете разцветки и да подредите фигури – геометрични или други форми.

Паветата създават и усещане за по-голяма просторност.

Много атрактивно е подреждането на паветата с размината фуга.

Запълване на фугите между паветата

Фугиращите материали, които по принцип се предлагат за настилки, могат да се използват и за изграждане на настилката от гнайсови павета пред гаража. Изберете между хоросан от различни видове и други фугиращи смеси.

При избора на фугиращата смес трябва да търсите материал, който има устойчивост на замръзване и е с голяма якост. Така под паветата няма да прониква влага при дъжд и сняг или при миене на настилката.