Къща във възрожденски стил с ивайловградски гнайс

Дълготрайни и изолиращи външната горещина и студ каменни облицовки

Няма човек, който да не се е прехласвал по старините къщи с каменни облицовки на стените. Те са красиви с естествената привлекателност на камъка и стоят като свидетелство за дълготрайността му и могъщата му защита от атмосферните условия.

Всеки, който е влизал в старинни къщи с облицовани с камък стени, знае колко приятно прохладно е в тях през лятото и как се запазва топлината през зимата. Камъкът е естествен изолационен материал, използван за тази цел от векове.

 

ивайловградски гнайс за стена

 

Използвайте красотата на естествените камъни за облицовка

Можете да изградите атрактивни и дълготрайни каменни облицовки на стени с камък за стена от Ивайловград. Свържете природната красота на камъка с природата в района на вилата или селския ви дом. А в градската среда с облицовка от естествен камък ще създадете красив акцент, разнообразяващ сивотата на градския пейзаж. Дори облицоването на части от стените – на цокъла, на стената, в която се намира входната врата, придава нов и по-красив облик на сградата.

 

стена с камък

 

Предимствата на гнайса като облицовъчен камък

За разлика от мрамора и гранита, които придават по-голяма тържественост, особено ако са с полирана повърхност, гнайсът е универсален. Ивайловградски гнайс е подходящ за облицовка на стените и на градски дом, и на вила, и на селска къща.

 

ивайловградски гнайс за облицовка

 

Цветовете на гнайса за облицовка

Цветовете на гнайса зависят от минералите, които се съдържат в него. Когато спрете избора си на гнайс от Валмарг Стоун, имате възможност за избор между сребристосиво и златистобежово. Сивата разцветка съдържа желязо, а бежовата – кварц. И единият, и другият цвят са универсални и ще се впишат във всяка заобикаляща среда.

 

камък за облицовка

 

Рязан камък или полигонални плочи

Изборът между двата варианта зависи от предпочитанията, както и от това, дали предпочитате по-лесно да облицовате стените на дома. Рязаните плочи са с правилна форма, а полигоналните – с естествена. Затова подреждането и пасването на полигоналните плочи е по-трудно и изисква повече време. От друга страна, плочите с естествена, неправилна форма придават на облицовката ефект, присъщ за старинните български къщи.

 

гнайс от Валмарг Стоун

 

Здравината на гнайса от Ивайловград гарантира дълготрайност на облицовката

Гнайсът, който се добива в района на Ивайловград, се вади от голяма дълбочина. Затова здравината му е много голяма. Няма нужда да се опасявате, че облицовката ще започне да се начупва или да се рони.

Дори при екстремни промени в температурите този красив камък Ивайловград запазва здравината си.

Гнайсовият материал е устойчив и на химични въздействия, както и на пожари.

 

камък ивайловград за стени

 

Почистване, шпакловане и грундиране на стените, преди да се поставят облицовъчните плочи

Преди да се поставят гнайсовите плочи за облицовка, на стената трябва да се нанесе грунд. Но преди това стената трябва да се почисти добре, а ако има неравности, те да се запълнят чрез шпакловане. Повърхността, върху която ще се залепят гнайсовите плочи, трябва да е гладка и суха, за да може облицовката да се закрепи здраво.

 

облицовка с гнайс

 

Почистване на гнайсовите плочи от праха

Ако сте оставили гнайсовите плочи на открито и са се запрашили, те трябва да се измият и да изсъхнат, за да бъдат чисти. Това също е важно за здравината на закрепването.

При полагането на плочите трябва да се оставят фуги

Когато се полагат плочите, между тях трябва да се оставят фуги от по няколко сантиметра. След завършването на закрепването на всички плочи фугите се запълват с фугираща смес.

 

къща с камък